MIT SAU REALITATE? În cât timp se digeră o gumă de mestecat

Probabil că multora dintre noi ni s-a spus, în copilărie, să nu înghiţim gumă de mestecat, pentru că nu este bine. Reporterii BBC au încercat să vadă ce se întâmplă de fapt cu o gumă de mestecat care ajunge în stomac.

7313 afișări
Imaginea articolului MIT SAU REALITATE? În cât timp se digeră o gumă de mestecat

MIT SAU REALITATE? În cât timp se digeră o gumă de mestecat (Imagine: Hepta)

Guma de mestecat este un produs ce conţine o bază de gumă; aditivi alimentari, precum sorbitolul; xilitol; manitol; arome naturale şi artificiale, precum uleiul de cocos hidrogenat; lecitină de soia sau coloranţi.

Dacă îndulcitorii artificiali sau aromele naturale se digeră rapid, fiind eliminate de organism, nu acelaşi lucru se întâmplă cu baza de gumă, scrie BBC.

În trecut, producătorii foloseau pentru fabricarea gumei seva copacilor sapodilla, ce se găsesc în America Centrală şi Caraibe.

Astăzi, însă, cel mai des se folosesc polimerii sintetici. În Statele Unite, este permisă utilizarea a numeroase substanţe, printre care şi cauciucul sintetic.

Specialiştii susţin însă că guma nu rămâne în stomac cu anii şi nici nu se depune în jurul inimii. În cazul în care este înghiţită o cantitate mică de gumă, aceasta este eliminată în mod natural de organism.

Singura modalitate prin care guma ar putea sta mai mult timp în stomac este să fie ingerată o cantitate mai mare. Aşa cum s-a întâmplat în cazul unui copil de patru ani din SUA, care suferea de doi ani de constipaţie, iar părinţii i-au oferit des gumă de mestecat pentru a-l motiva să meargă la toaletă.

Copilul consuma între cinci şi şapte gume de mestecat pe zi şi le înghiţea de fiecare dată în loc să le arunce. După ce medicii au descoperit că niciun tratament nu funcţiona, el a fost supus unei intervenţii chirurgicale, fiind găsită o cantitate mare de gumă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici