NASA a descoperit locul exact unde au căzut resturile satelitului UARS. Află unde anume

Resturile desprinse din satelitul american Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), căzut sâmbătă pe Pământ, au ajuns într-o zonă nepopulată din sudul Oceanului Pacific, au anunţat, marţi, reprezentanţii NASA.

3715 afișări
Imaginea articolului NASA a descoperit locul exact unde au căzut resturile satelitului UARS. Află unde anume

NASA a descoperit locul exact unde au căzut resturile satelitului UARS. Află unde anume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Experţii au ajuns la concluzia că resturile, având o greutate totală de 495 de kilograme, au supravieţuit coborârii acestui satelit, ce a reintrat în atmosfera terestră sâmbătă, în jurul orei 04.00 GMT.

Specialiştii de la Joint Space Operations Center al bazei aeriene Vandenberg din California au ajuns la concluzia că UARS a reintrat în atmosferă deasupra Oceanului Pacific într-o zonă ce are coordonatele 14,1 grade latitudine sudică şi 170,2 longitudine vestică, a anunţat un comunicat emis de NASA.

Zona cu aceste coordonate se află în apropiere de insulele Samoa din Oceanul Pacific. Resturile desprinse din UARS s-au împrăştiat pe o suprafaţă cuprinsă între 500 de kilometri şi 1.300 de kilometri de la punctul de reintrare în atmosferă.

"Acest loc se află într-o zonă oceanică liberă, din emisfera sudică, departe de insulele mari", a declarat NASA.

Având o lungime de 10,6 metri şi un diametru de 4,6 metri, UARS era unul dintre cele mai mari vehicule spaţiale care orbitau de o manieră necontrolată în jurul Terrei.

NASA îşi construieşte în prezent toate vehiculele spaţiale astfel încât acestea să revină pe Terra de o manieră controlată, însă nu adoptase această strategie atunci când a construit UARS.

UARS a fost plasat pe orbită în 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera înaltă a Terrei şi şi-a încheiat misiunea în 2005 după ce şi-a consumat carburantul.

Acest satelit a fost unul dintre cele aproximativ 20.000 de deşeuri spaţiale care orbitează în jurul Terrei.

UARS este cel mai mare satelit NASA care a căzut pe Terra în ultimele trei decenii, după căderea satelitului Skylab în vestul Australiei în 1979. Potrivit experţilor în deşeuri orbitale, obiecte cu o talie comparabilă celor desprinse din UARS vor cădea pe Terra de acum înainte o dată pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici