NASA amână cu 4 zile lansarea navetei Atlantis către Hubble

NASA a amânat cu patru zile lansarea navetei spaţiale Atlantis către telescopul orbital Hubble, aceasta urmând să aibă loc cel mai devreme pe 15 octombrie, a anunţat, miercuri, Agenţia spaţială americană.

10 afișări
Imaginea articolului NASA amână cu 4 zile lansarea navetei Atlantis către Hubble

NASA amână cu 4 zile lansarea navetei Atlantis către Hubble (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această decizie are ca motivaţie închiderea, timp de o săptămână, a Centrului Spaţial Johnson din Houston, din cauza uraganului Ike. Astronauţii au baza în acest sediu, care asigură, totodată, controlul navetei în spaţiu, dar şi al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

"Chiar dacă pregătirile navetei şi ale lansatorului s-au desfăşurat normal la Centrul Spaţial Kennedy, săptămâna de antrenament a astronauţilor, care a fost anulată, şi pregătirile pentru misiune, întârziate din cauza uraganului, au condus la decizia de a amâna lansarea", se arată într-un comunicat al NASA.

Lansarea navetei Atlantis (STS-125) pentru modernizarea telescopului spaţial Hubble este prevăzută pentru 15 octombrie, la ora 2.10 GMT, de la Centrul Spaţial Kennedy.

Atlantis va avea o misiune de 11 zile, aceasta fiind ultima de întreţinere şi modernizare a telescopului Hubble.

Telescopul va funcţiona până la mijlocul lui 2013, când va fi lansat succesorul lui, James Webb Laboratory. Hubble, primul telescop spaţial care a revoluţionat astronomia, a fost lansat în 1990.

Schimbarea datei lansării navetei Atlantis duce la amânarea cu patru zile şi a lansării navetei Endeavour (STS-126) către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), aceasta urmând să plece în spaţiu pe 16 noiembrie, la 23.07 GMT. Această misiune se va desfăşura pe o perioadă de 15 zile.

Echipajul navetei Atlantis numără şapte astronauţi, comandantul misiunii fiind Scott Altman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici