NASA, dată în judecată pentru atribuirea unor contracte către Boeing şi SpaceX

Compania privată Sierra Nevada Corp. a deschis o acţiune în instanţă pentru a opri NASA să continue dezvoltarea proiectului vehiculelor spaţiale comerciale, contestând licitaţia prin care agenţia spaţială americană a atribuit contractele către Boeing şi SpaceX, transmite Reuters.

127 afișări
Imaginea articolului NASA, dată în judecată pentru atribuirea unor contracte către Boeing şi SpaceX

NASA, dată în judecată de Sierra Nevada Corp, pentru atribuirea contractelor către Boeing şi SpaceX (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit anunţului făcut joi de vicepreşedintele Sierra Nevada Corp, acţiunea în instanţă este menită să stopeze desfăşurarea contractelor de dezvoltare a aşa-numitelor "taxiuri spaţiale" de către Boeing şi SpaceX, având în vedere că această companie, care a pierdut licitaţia organizată de NASA, a contestat rezultatele concursului de oferte.

Agenţia spaţială americană a ales, luna trecută, companiile Boeing şi Space Exploration Technologies (SpaceX), într-o a patra şi ultimă etapă de finanţare, pentru a dezvolta, testa şi opera vehicule spaţiale comerciale private. NASA doreşte să cumpere apoi, de la aceste companii, servicii de transport pentru astronauţii săi către şi dinspre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pentru a sparge monopolul Rusiei privind transportul echipajelor pe ISS.

Contractele acordate Boeing şi SpaceX, care au o valoare combinată de până la 6,8 miliarde de dolari, includ câte şase misiuni operaţionale pentru cele două companii.

Atribuirea contractelor, care a avut loc pe 16 septembrie, a provocat proteste din partea Sierra Nevada Corp, care a cerut autorităţilor federale americane să verifice modalitatea în care NASA a evaluat ofertele şi a decis selectarea propunerii Boeing în valoare de 4,2 miliarde de dolari.

Oferta Sierra Nevada era de 3,3 miliarde de dolari, cu 900 de milioane mai ieftină decât cea a Boeing. SpaceX, o companie privată din California, a avut o ofertă şi mai avantajoasă, de doar 2,6 miliarde de dolari.

Autorităţile americane sunt aşteptate să ia o decizie până pe 5 ianuarie 2015.

NASA a cerut Boeing şi SpaceX să oprească lucrul la cele două proiecte după ce Sierra Nevada a depus o contestaţia, pe 26 septembrie, dar agenţia spaţială a anulat, pe 9 octombrie, cererea către cele două companii câştigătoare, care au reluat derularea contractelor.

"Agenţia consideră că a nu furniza servicii de transport cât de curând posibil ridică riscuri pentru echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale, pune în pericol funcţionarea neîntreruptă a ISS, ar întârzia îndeplinirea cererilor privind numărul critic de membri ai echipajului şi ar putea duce la eşecul Statelor Unite privind responsabilitatea asumată în acordurile internaţionale", potrivit unui anunţ al NASA publicat pe site-ul agenţiei în care îşi argumenta decizia de a relua derularea contractelor.

În procesul deschis miercuri, Sierra Nevada a cerut tribunalului federal din Washington emiterea unui ordin temporar şi o impunere preliminară a unei decizii care să suspende hotărârea NASA de a relua derularea contractelor.

Dacă Sierra Nevada va avea câştig de cauză în contestarea licitaţiei, aceasta ar trebui reluată.

O audiere a companiei privind ordinul judecătoresc de stopare a derulării contractelor dintre NASA şi Boeing şi SpaceX era programată pentru vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici