NASA înregistrează progrese în operaţiunile de reparare a valvei defecte de pe ISS

Inginerii de la sol au înregistrat câteva progrese încercând să deblocheze o valvă defectă din circuitul de climatizare de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a anunţat, luni, NASA, care nu a decis încă dacă va fi nevoie de o ieşire a astronauţilor pe orbită.

127 afișări
Imaginea articolului NASA înregistrează progrese în operaţiunile de reparare a valvei defecte de pe ISS

NASA înregistrează progrese în operaţiunile de reparare a valvei defecte de pe ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipa de la sol a înregistrat un mic succes în această operaţiune de reparare a valvei defectuoase care a afectat sistemul de răcire de pe ISS, a precizat Kenny Todd, unul dintre specialiştii care asigură buna funcţionare a staţiei.

"Suntem foarte mulţumiţi pentru aceasta", a adăugat el, precizând că nu ştie deocamdată dacă ieşirile astronauţilor din echipajul staţiei vor fi necesare pentru repararea valvei din pompa de amoniac sau pentru înlocuirea acesteia.

NASA nu a decis nici dacă această defecţiune, descoperită miercuri, va întârzia prima misiune de reaprovizionare a ISS ce va fi efectuată de compania Orbital Science prin intermediul capsulei sale de tip cargo Cygnus.

Prevăzută iniţial pentru miercuri, de la Centrul spaţial Wallops din Virginia, lansarea capsulei Cygnus a fost amânată cu 24 de ore în weekend şi este programată pentru joi seară.

Dacă NASA decide că astronauţii vor trebui să iasă pe orbită pentru repararea valvei, atunci lansarea capsulei Cygnus va fi amânată pentru luna ianuarie. Astronauţii vor efectua prima ieşire orbitală cel mai probabil joi, 19 decembrie, şi o a doua sâmbătă, 21 decembrie. O a treia ieşire pe orbită, dacă va fi necesară, ar putea avea loc pe 23 decembrie.

Această sarcină îi revine lui Rick Mastracchio, inginer de zbor în echipajul de pe ISS şi care a executat mai multe ieşiri pe orbită. El va fi însoţit de Mike Hopkins, care nu a ieşit niciodată în spaţiu.

Cei doi astronauţi s-au antrenat deja la sol, în piscină, înainte de sosirea la bordul ISS, pentru a înlocui o valvă a pompei de amoniac. Trei pompe de schimb sunt legate de un tronson al ISS.

Ei vor putea să beneficieze de informaţiile dobândite în august 2010, când astronauţii de atunci au fost nevoiţi să efectueze trei ieşiri în spaţiu pentru a înlocui aceeaşi pompă, după ce precedenta a fost avariată de un scurtcircuit.

Defectarea unei valve din acea pompă, miercuri, a forţat NASA să depindă de acum de un al circuit secundar de răcire şi să oprească echipamentele ce nu sunt esenţiale în modulul Harmony, în laboratorul european Columbus şi în modulul japonez de cercetări ştiinţifice Kibo.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici