O nouă metodă de scanare reduce timpul de aşteptare a rezultatelor chimioterapiei

O nouă metodă ce combină diverse tehnici de scanare le permite pacienţilor suferind de cancer să nu mai aştepte luni de zile pentru a afla rezultatele chimioterapiei, informează dailymail.co.uk.

1511 afișări
Imaginea articolului O nouă metodă de scanare reduce timpul de aşteptare a rezultatelor chimioterapiei

O nouă metodă de scanare reduce timpul de aşteptare a rezultatelor chimioterapiei

Această metodă le oferă medicilor răspunsuri clare în mai puţin de o săptămână de la începerea tratamentului împotriva cancerului.

Noua tehnică, aflată în etapa de testare în Statele Unite, poate să revoluţioneze tratamentul clasic împotriva cancerului, deoarece, în prezent, mulţi pacienţi trebuie să aştepte câteva luni pentru a afla dacă tumorile lor au dispărut.

Graţie acestei metode revoluţionare, medicii pot să îi identifice mult mai repede pe acei pacienţi care nu răspund corespunzător în faţa terapiei alese şi să le schimbe medicaţia.

Scanările efectuate pe un eşantion alcătuit din 50 de pacienţi care sufereau de cancer, la doar o săptămână după începerea tratamentului, au identificat 28 de bolnavi care nu răspundeau la medicaţia prescrisă. Potrivit metodelor actuale, aceşti 28 de pacienţi ar fi trebuit să aştepte timp de trei luni pentru a afla că tratamentul lor a eşuat.

În fiecare an, mii de pacienţi suferind de cancer din Marea Britanie apelează la chimioterapie pentru a distruge tumorile maligne. Chimioterapia constă în injectarea unor medicamente toxice în fluxul sangvin pentru a distruge celulele canceroase şi pentru a micşora tumorile.

Însă modul în care organismul uman răspunde la acest tratament diferă extrem de mult de la un pacient la altul. Prin modificarea structurii amestecului de medicamente, a dozajului şi a intervalurilor de aplicare, medicii pot să obţină rezultate mai bune.

Chimioterapia prezintă însă şi efecte secundare neplăcute, precum pierderea părului, stare de vomă şi un risc crescut de apariţie a infecţiilor.

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au încercat mai multe metode pentru a afla în primele stadii ale bolii dacă terapia împotriva cancerului a avut rezultatele scontate. Cercetătorii de la Universitatea New South Wales din Australia au inventat un colorant care, odată injectat în fluxul sangvin, indică celulele canceroase moarte sau pe cale să moară, cu ajutorul tehnicii denumită "CT Scan".

Cea mai nouă metodă, inventată de cercetătorii de la Univeritatea California din Los Angeles, combină tehnica CT Scan, pentru a localiza celulele canceroase, cu o altă metodă de imagistică, denumită tomografie pozitronică sau PET Scan (Positron Emission Tomography).

PET Scan este o metodă cu o rezoluţie foarte fină care identifică starea de sănătate a celor mai mici ţesuturi din organism. Pacientului i se injectează un medicament care este o formă radioactivă a glucozei.

Medicamentul călătoreşte prin organism direct spre celulele canceroase, deoarece acestea ard o cantitate mult mai mare de glucoză comparativ cu celulele sănătoase. Deoarce această formă de glucoză este radioactivă, ea apare pe radiografiile PET Scan, oferindu-le medicilor imagini detaliate despre ceea ce se petrece în interiorul tumorilor.

Echipa cercetătorilor americani a testat 50 de pacienţi bolnavi de cancer în diverse stadii de dezvoltare. Fiecare dintre voluntari a făcut o radiografie combinând tehnicile CT Scan şi PET Scan, la doar şapte zile după începerea chimioterapiei.

Pentru ca medicamentul să fie considerat eficient, medicii trebuiau să identifice o scădere de 35% din activitatea metabolică a tumorilor.

Rezultatul acestui studiu, publicat în revista de specialitate Clinical Cancer Research, a indicat faptul că tumorile s-au redus în cazul a 22 dintre pacienţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici