O nouă specie de dinozaur, cu cocoaşă, a fost descoperită în Spania

O nouă specie de dinozaur, un prădător carnivor cu o cocoaşă ciudată şi nişte apendice pe antebraţe, similare penelor, a fost identificată în centrul Spaniei, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

196 afișări
Imaginea articolului O nouă specie de dinozaur, cu cocoaşă, a fost descoperită în Spania

O nouă specie de dinozaur, cu cocoaşă, a fost descoperită în Spania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un exemplar din noua specie de dinozaur - numită de cercetătorii spanioli Concavenator corcovatus - a fost descoperit la La Cierva, în provincia Cuenca (centrul Spaniei). Dinozaurul, vechi de 120 - 150 de milioane de ani, măsura circa şase metri şi se deplasa doar pe picioarele anterioare.

Acesta este "un animal bizar" şi, totodată, un "exemplar unic" în genul său, potrivit lui Fernando Ecaso, de la Universitatea autonomă din Madrid.

Dinozaurul ar putea fi un strămoş "primitiv" din familia Carcharodontosauridae ("şopârle cu dinţi ascuţiţi"), cei mai mari dinozauri prădători, care puteau depăşi în mărime celebrii tiranozauri.

Graţie scheletului aproape complet, descoperit într-o stare excelentă de conservare, paleontologii spanioli au putut studia două elemente ciudate din structura Concavenator. Astfel, reptila avea o cocoaşă formată din două vertebre hipertrofiate pe şira spinării, o caracteristică până în prezent necunoscută şi a cărei funcţie nu a fost stabilită. "Este pentru prima dată când remarcăm o astfel de structură pe spinul dorsal al unui dinozaur, deşi este destul de răspândită la animalele actuale, la vaci, de exemplu", a spus Ecaso.

Şi mai stranie li s-a părut cercetătorilor prezenţa unei serii de mici cocoaşe pe cubitus, osul antebraţului, similare punctelor de ataşare de piele a penelor păsărilor.

Ipoteza cea mai probabilă este că acestea erau filamente scurte şi rigide, spun cercetătorii, fără să poată indica sigur prezenţa penelor pe anumiţi dinozauri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici