O pastilă pentru cancerul pulmonar poate reduce la jumătate riscul de deces - studiu

Dacă este administrat zilnic după o intervenţie chirurgicală, medicamentul, dezvoltat de AstraZeneca, poate reduce drastic riscul de deces, potrivit unui nou studiu.

667 afișări
Imaginea articolului O pastilă pentru cancerul pulmonar poate reduce la jumătate riscul de deces - studiu

O pastilă pentru cancerul pulmonar administrată zilnic poate reduce la jumătate riscul de deces - studiu

S-a demonstrat că o pastilă reduce la jumătate riscul de deces cauzat de un anumit tip de cancer pulmonar atunci când este administrată zilnic, potrivit datelor unui studiu clinic publicate la Chicago, în cadrul celei mai mari conferinţe anuale a specialiştilor în cancer.
 
Administrarea medicamentului osimertinib, care este comercializat sub denumirea Tagrisso, a redus dramatic riscul de deces cu 51% la pacienţii ale căror tumori au fost îndepărtate chirurgical, potrivit rezultatelor prezentate duminică la o reuniune a Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO).
 
Cancerul pulmonar este forma de boală care provoacă cele mai multe decese, cu aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial.
 
Tratamentul dezvoltat de grupul farmaceutic AstraZeneca vizează un anumit tip de cancer pulmonar la pacienţii care suferă de aşa-numitul cancer fără celule mici, cel mai frecvent, şi care prezintă un anumit tip de mutaţie, relatează AlJazeera.
 
Aceste mutaţii, pe ceea ce se numeşte receptorul factorului de creştere epidermică (EGFR), afectează între 10 şi 25 la sută dintre pacienţii cu cancer pulmonar în Statele Unite şi Europa şi între 30 şi 40 la sută în Asia.
 

Desfăşurarea studiului

 
Studiul clinic a inclus aproximativ 680 de participanţi aflaţi într-un stadiu incipient al bolii, în peste 20 de ţări. Aceştia trebuiau să fi fost mai întâi operaţi pentru a li se îndepărta tumora, apoi jumătate dintre pacienţi au luat tratamentul zilnic, iar cealaltă jumătate un placebo.
 
Rezultatul a arătat că administrarea tabletei a dus la o reducere cu 51% a riscului de deces pentru pacienţii trataţi, comparativ cu placebo.
 
După cinci ani, 88 la sută dintre pacienţii care au luat tratamentul erau încă în viaţă, comparativ cu 78 la sută dintre pacienţii care au luat placebo.
 
Aceste date sunt "impresionante", a declarat Roy Herbst de la Universitatea Yale, care le-a prezentat la Chicago. Medicamentul ajută la "împiedicarea răspândirii cancerului la creier, la ficat şi la oase", a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.
 
Aproximativ o treime din cazurile de cancer fără celule mici pot fi operate atunci când sunt depistate, a spus el.
 
"Aceasta este o îmbunătăţire destul de dramatică şi remarcabilă", a declarat Dave Fredrickson, vicepreşedinte executiv pentru oncologie la AstraZeneca, într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters.
 
"Îmi este greu să transmit, cred, cât de importantă este această descoperire", a declarat Nathan Pennell de la Cleveland Clinic Foundation în cadrul conferinţei de presă.
 
"Am început să intrăm în era terapiei personalizate pentru pacienţii aflaţi în stadii incipiente", a spus Pennell, care nu a participat la studii, şi a precizat că "ar trebui să închidem ferm uşa tratamentului unic pentru toţi cei care suferă de cancer pulmonar cu celule non-mici".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici