O terapie genică ar putea fi eficace în lupta cu SIDA

O terapie genică care are ca scop eliminarea virusului HIV din organism s-a dovedit a fi eficace şi nu a generat efecte secundare în timpul unor teste efectuate pe pacienţi infectaţi, în Statele Unite.

32 afișări
Imaginea articolului O terapie genică ar putea fi eficace în lupta cu SIDA

O terapie genică ar putea fi eficace în lupta cu SIDA (Imagine: Mediafax Foto)

Rezultatele unor teste preliminare confirmă faptul că această metodă de luptă împotriva virusului HIV este validă, au declarat oamenii de ştiinţă americani, al căror studiu a fost publicat în revista Nature Medicine.

Unul dintre obiectivele terapiei genice este acela de a putea evita administrarea terapiilor combinate antiretrovirale, pe viaţă, persoanelor seropozitive.

Echipa condusă de Ronald Mitsuyasu, de la Universitatea California din Los Angeles, a realizat acest studiu pe un eşantion de 74 de voluntari infectaţi cu virusul HIV. Voluntarii au fost repartizaţi în două grupuri.

Pacienţii din primul grup au primit un placebo, iar celălalt grup a primit un tratament pe bază de celule suşă sangvine, purtătoare ale moleculei "OZ1" - o riboenzimă ce are rolul de a împiedica replicarea virală, prin blocarea a două proteine care sunt vitale retrovirusului în procesul lui de multiplicare.

Folosirea celulelor suşă sangvine vizează obţinerea unor generaţii viitoare de celule care să conţină acelaşi cod genetic, modificat în scopuri terapeutice.

Molecula OZ1 nu a generat efecte secundare în timpul testelor efectuate.

Deşi nu au fost înregistrate diferenţe statistice ale încărcăturii virale (concentraţia virusului în sânge) între cele două grupuri, în a 47-a şi a 48-a săptămână de la începerea testelor, cercetătorii au remarcat o creştere a nivelului de limfocite CD4+ - un grup de celule ale sistemului imunitar al căror nivel scade dramatic din cauza virusului - la pacienţii care au primit tratament genic. Diferenţa s-a menţinut şi în a 100-a săptămână după începerea testelor.

"Tratamentul nu este periculos şi are o anumită eficienţă, deşi aceasta este modestă", au precizat autorii studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici