Obezitatea, asociată cu un risc crescut de formare a pietrelor la rinichi

Persoanele obeze sunt mult mai expuse riscului de formare a calculilor renali, comparativ cu persoanele a căror greutate corporală se încadrează în limite normale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea John Hopkins din Baltimore (SUA), publicat în Journal of Urology.

100 afișări
Imaginea articolului Obezitatea, asociată cu un risc crescut de formare a pietrelor la rinichi

Obezitatea, asociată cu un risc crescut de formare a pietrelor la rinichi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Calculii renali reprezintă depozite de minerale şi săruri ce se formează la nivelul rinichilor. Trecerea acestor "pietre" din rinichi în vezica urinară poate fi extrem de dureroasă, necesitând în anumite cazuri o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea calculilor.

Studiile recente au demonstrat faptul că există o anumită legătură între obezitate şi formarea calculilor renali. Specialiştii americani au declarat că nu este deocamdată foarte clar modul în care greutatea corporală influenţează procesul de formare a acestor calculi. Potrivit unor teorii recente, fenomenul este provocat de prezenţa anumitor substanţe în fluxul sangvin al persoanelor obeze.

Studiul a fost efectuat în perioada 2002 - 2006, pe un eşantion de 95.000 de persoane. Cercetătorii au identificat 3.257 de persoane care aveau calculi renali. Dintre aceştia, bărbaţii au fost de două ori mai numeroşi decât femeile, iar riscul de formare a calculilor creşte odată cu vârsta.

În medie, una din 40 de persoane cu greutate normală sau supraponderale, dar nu obeze, a fost diagnosticată cu calculi renali, comparativ cu una din 20 persoane obeze.

Persoanele obeze prezentau mai multe probabilităţi să recurgă la eliminarea calculilor renali pe cale chirurgicală decât cei cu greutate normală sau supraponderali.

În evaluarea greutăţii a fost folosit indicele de masă corporală (IMC - greutatea împărţită la pătratul înălţimii). Persoanele normale au un IMC cuprins între 18,5 şi 24,9, cele supraponderale între 25 şi 29,9, iar cele obeze, peste 30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici