Obezitatea este programată înainte de naştere

O dietă bogată în grăsimi în timpul sarcinii poate conduce la anumite modificări chimice în creierul embrionului care vor cauza o greutate corporală excedentară şi obezitate după naştere, potrivit unui studiu publicat recent în Jurnal of Neuroscience, relatează BBC News Online.

12 afișări
Imaginea articolului Obezitatea este programată înainte de naştere

Obezitatea este programată înainte de naştere

Testele efectuate pe şoareci au relevat faptul că puii născuţi din mamele care au avut o dietă bogată în grăsimi au dezvoltat mai multe celule cerebrale specializate în proteinele care stimulează apetitul.

Studiile precedente pe animalele adulte au demonstrat că grăsimile din sânge stimulează producerea unor proteine în creier ce provoacă apetitul.

Specialiştii de la Universitatea Rockefeller (SUA) consideră că această descoperire poate fi o explicaţie valabilă pentru creşterea dramatică a cazurilor de obezitate din ultimii anii.

Experţii au comparat puii de şoareci născuţi din mame care au avut o dietă bogată în grăsimi cu puii ale căror mame au avut o dietă echilibrată.

Ei au descoperit că puii din prima categorie mâncau mai mult, cântăreau mai mult de-a lungul întregii perioade de viaţă şi îşi începeau pubertatea mai devreme decât ceilalţi şoareci de vârsta lor.

Studii mai detaliate au demonstrat faptul că, încă înainte de naştere, puii cu o dietă bogată în grăsimi aveau mai multe celule cerebrale care produc proteinele responsabile cu declanşarea apetitului şi că aceştia le păstrează de-a lungul întregii lor vieţi.

În cazul puilor cu o dietă obişnuită, aceste celule cerebrale apar mult mai târziu după naştere.

Cercetătorii sugerează că encefalul embrionului este programat pentru a supravieţui urmând aceeaşi dietă ca şi mama lui şi consideră că acelaşi mecanism este valabil şi în cazul oamenilor.

"Ne programăm copiii să fie graşi încă înainte de naştere", a declarat Sarah Leibowitz de la Universitatea de Rockefeller.

"Cea mai bună perioadă pentru a începe o dietă sănătoasă pentru copiii noştri este chiar la începutul sarcinii", a declarat Ian McDonald, profesor la Universitatea din Nottingham, care consideră că în prezent este evident faptul că nutriţia dinainte de naştere şi imediat după ea are un impact major asupra genelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici