Obezitatea, provocată de o genă care menţine senzaţia de foame

Specialiştii au descoperit că unii oameni sunt predispuşi la îngrăşare din cauza faptului că le este mereu foame, senzaţie provocată de o genă asociată obezităţii.

35 afișări
Imaginea articolului Obezitatea, provocată de o genă care menţine senzaţia de foame

Obezitatea, provocată de o genă care menţine senzaţia de foame

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism şi preluat de sky.com, studiile anterioare au scos la iveală faptul că gena, cunoscută sub numele de FTO, este asociată cu obezitatea, însă nu se ştia care era mecanismul prin care aceasta influenţa apetitul şi arderea caloriilor.

Cel mai nou studiu, realizat de specialiştii de la University College, din Londra, la care au participat peste trei mii de copii, arată că gena este responsabilă de lipsa unui control al apetitului normal.

În mod normal, actul hrănirii "potoleşte" apetitul şi creează senzaţia de saţietate, însă gena FTO menţine senzaţia de foame.

Copiii participanţi la studiu care erau purtători a două variante ale genei nu puteau să-şi controleze apetitul alimentar.

FTO este prima genă responsabilă de apariţia obezităţii identificată în rândul populaţiei caucaziene.

Adulţii care au în organism două copii ale genei sunt, în medie, cu trei kilograme mai grei decât cei care nu sunt purtători ai genei FTO, iar cei purtători ai unei singure copii au, în medie, cu 1,5 kilograme în plus.

"Am demonstrat că cei mici care prezintă variante «riscante» ale genei au răspunsuri mai slabe la senzaţia de saţietate, însemnând că ei nu numai că mănâncă foarte mult, dar nu pot recunoaşte senzaţia de saţietate", a declarat coordonatorul studiului, Jane Wardle. Acest lucru îi face mai vulnerabili la factorii din mediul înconjurător - porţii mari de mâncare şi oportunităţi nelimitate de hrănire, a adăugat specialistul.

Cercetătorul a mai spus că efectele genei FTO asupra apetitului sunt aceleaşi indiferent de vârstă, sex, nivel socio-economic sau indicele de masă corporală ale copilului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici