Persoanele care nu dorm bine au un risc crescut de a dezvolta o boală oculară care duce la orbire

  • Persoanele cu un somn nesănătos au un risc crescut de a dezvolta boli oculare.
  • Dormitul prea puţin sau prea mult, sforăitul, somnolenţa diurnă şi insomnia pot creşte riscul de glaucom, o afecţiune oculară comună care afectează milioane de oameni şi poate duce la orbire, potrivit unui studiu care durează de zece ani.
1806 afișări
Imaginea articolului Persoanele care nu dorm bine au un risc crescut de a dezvolta o boală oculară care duce la orbire

Persoanele care nu dorm bine au un risc crescut de a dezvolta o boală oculară care duce la orbire

Este bine cunoscut faptul că un somn prost poate afecta judecata, starea de spirit, capacitatea de a învăţa şi de a reţine informaţii şi poate creşte riscul de accidente şi răniri grave.
 
Acum, cercetătorii se concentrează asupra consecinţelor pe termen lung ale somnului necorespunzător. Aceştia au realizat primul studiu de cohortă prospectiv de mari dimensiuni din lume care a analizat în mod cuprinzător comportamentele şi tiparele de somn şi glaucomul. La acest studiu au participat peste 400.000 de persoane din Marea Britanie.
 
Rezultatele, publicate în revista BMJ Open, sugerează că persoanele care au un somn nesănătos au un risc crescut de a dezvolta glaucom. Acesta poate duce la pierderea vederii dacă nu este diagnosticat şi tratat la timp. Glaucomul va afecta probabil 112 milioane de persoane din întreaga lume până în 2040, potrivit The Guardian.
 
Sforăitul, somnolenţa diurnă, insomnia şi durata scurtă/lungă, individual sau împreună, au fost toate asociate cu riscul de glaucom", a concluzionat echipa internaţională de cadre universitare, condusă de cercetători din Beijing, China. „Aceste constatări subliniază necesitatea intervenţiei asupra somnului pentru persoanele cu risc ridicat de glaucom, precum şi potenţialul screening oftalmologic în rândul persoanelor cu probleme cronice de somn pentru prevenirea glaucomului”.
 
Cercetătorii au declarat că studiul a subliniat importanţa critică a adoptării şi menţinerii unor modele şi comportamente de somn sănătoase. Constatările subliniază, de asemenea, necesitatea terapiei somnului la persoanele cu risc ridicat de glaucom, precum şi a controalelor oftalmologice în rândul celor cu tulburări cronice de somn pentru a verifica semnele timpurii ale afecţiunii, au adăugat ei.
 
Caracterizată prin pierderea progresivă a celulelor sensibile la lumină din ochi şi prin afectarea nervului optic, cauzele glaucomului sunt încă puţin cunoscute. Netratat, acesta poate duce la orbire ireversibilă.
 
Cercetările publicate anterior au sugerat că tulburările de somn ar putea fi un factor de risc important.

Rezultatele studiului

Cercetarea a analizat date de la 409.053 de persoane care participă la studiul UK Biobank.
 
Persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani au fost recrutate în cadrul studiului între 2006 şi 2010 şi au fost urmărite până în martie 2021 pentru a vedea dacă au fost diagnosticate cu glaucom. Informaţii despre obiceiurile lor de somn au fost colectate atunci când s-au alăturat studiului.
 
Durata normală a somnului a fost definită ca fiind între şapte şi nouă ore, iar durata prea mică sau prea mare a somnului a fost definită ca fiind în afara acestui interval. Cronotipul persoanei a fost definit în funcţie de faptul dacă se descria ca fiind mai degrabă o ciocârlie matinală sau o bufniţă de noapte.
 
Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de aproape 11 ani, au fost identificate 8.690 de cazuri de glaucom. Cu excepţia cronotipurilor, celelalte patru tipare şi comportamente de somn au fost toate asociate cu grade diferite de risc sporit de glaucom, se arată în BMJ Open.
 
Cercetătorii au constatat că, în comparaţie cu persoanele care aveau un somn sănătos, sforăitul şi somnolenţa diurnă au presupus un risc de glaucom cu 11% mai mare. Între timp, insomnia şi dormitul prea mult sau prea puţin au fost legate de un risc crescut cu 13%.
 
Studiul a fost observaţional, astfel că nu se poate stabili o cauză. De asemenea, acesta s-a bazat mai degrabă pe auto-raportare decât pe măsurători obiective, au recunoscut cercetătorii. Glaucomul însuşi ar putea influenţa tiparele de somn, şi nu invers, au adăugat ei.
 
Dar există explicaţii biologice plauzibile pentru asocierile găsite între tulburările de somn şi glaucom, au spus cercetătorii.
 
Presiunea internă a ochiului, un factor-cheie în dezvoltarea glaucomului, creşte atunci când o persoană stă întinsă şi când hormonii somnului sunt dezechilibraţi, aşa cum se întâmplă în cazul insomniei, au explicat ei.
 
Depresia şi anxietatea, care merg adesea mână în mână cu insomnia, pot creşte, de asemenea, presiunea internă a ochiului. În mod similar, episoadele de niveluri scăzute de oxigen celular, cauzate de oprirea bruscă a respiraţiei în timpul somnului, ar putea provoca daune directe asupra nervului optic, s-a mai sugerat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici