Pilulele contraceptive pot preveni cancerul

Femeile care au luat pilule contraceptive la sfârşitul anilor '60 sunt expuse unui risc mai mic de a muri din cauza unui cancer, se afirmă într-un studiu britanic, ale cărui concluzii par să fie liniştitoare pentru femeile care au luat pilule din această primă generaţie de anticoncepţionale.

196 afișări
Imaginea articolului Pilulele contraceptive pot preveni cancerul

Pilulele contraceptive pot preveni cancerul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, studiul realizat de cercetătorii Universităţii Aberdeen pe 46.112 femei, monitorizate din 1968, timp de aproape patru decenii, nu a relevat o mortalitate ridicată în rândul femeilor care au apelat la aceste tratamente, ci dimpotrivă, medicii au observat câteva beneficii.

Rata de mortalitate a fost mai mică cu 12% în rândul femeilor care au utilizat pilule contraceptive comparativ cu cea din rândul femeilor care nu au apelat la această formă de contracepţie.

De asemenea, femeile care au apelat la contracepţia pe cale orală au prezentat o rată a mortalităţii cauzate de cancer inferioară, mai ales în ceea ce priveşte cancerul colorectal, uterin şi ovarian.

Cercetătorii au remarcat, totodată, o reducere a mortalităţii cardiovasculare.

"Multe femei, în special acelea care au folosit contraceptive orale din prima generaţie, în urmă cu mulţi ani, pot fi liniştite de rezultatele noastre", au declarat autorii.

Ei sugerează, însă, că pilulele contraceptive actuale ar putea să prezinte un risc complet diferit de cele precedente sau chiar modalităţi diferite de utilizare (vârsta la care se recomandă începerea contracepţiei orale sau durata acesteia) şi ar putea să influenţeze riscul de mortalitate.

Acest studiu a fost publicat în revista British Medical Journal (BMJ).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici