Plasturi contra cancerului de prostată, creaţi de cercetătorii britanici

Primele rezultate ale unui studiu britanic arată că administrarea de estrogen pe cale transcutanată, prin intermediul unor plasturi, poate reprezenta o alternativă la tratamentele hormonale actuale în cazurile avansate de cancer la prostată.

1631 afișări
Imaginea articolului Plasturi contra cancerului de prostată, creaţi de cercetătorii britanici

Plasturi contra cancerului de prostată, creaţi de cercetătorii britanici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Formele avansate de cancer la prostată necesită un tratament hormonal, care blochează producţia de testosteron. În cadrul acestei hormonoterapii sunt folosiţi în general compuşi din clasa LHRH (luteinizing hormone releasing hormone). Însă aceşti compuşi sunt responsabili cu apariţia multor efecte secundare (slăbire musculară, osteoporoză, disfuncţii erectile, bufeuri de căldură), relatează lefigaro.fr.

Un studiu britanic publicat în această săptămână în revista The Lancet Oncoloy arată că estrogenul, administrat sub forma unor plasturi cutanaţi, ar putea fi o alternativă interesantă pentru compuşii din clasa LHRH în cancerul de prostată cu metastaze.

Estrogenul este folosit foarte devreme în tratamentul contra cancerului de prostată, pentru a diminua efectele generate de testosteron. "Este un tratament foarte eficient", reaminteşte profesorul Emmanuel Chartier-Kastler, medic urolog la Spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris. "Însă folosirea sa a fost redusă, pentru că el sporeşte riscul de accidente tromboembolice". Astăzi, estrogenul nu mai este prescris decât în puţine cazuri şi este sistematic asociat de manieră preventivă cu un tratament anticoagulant.

Considerând că modul de administrare a estrogenului poate modifica gradul său de toxicitate, cercetătorii britanici au comparat timp de mai multe luni două grupuri de pacienţi: unii trataţi cu LHRH, alţii care au primit plasturi cu estrogen. Rezultatele acestui studiu clinic arată că numărul de accidente cardiovasculare nu a fost diferit între cele două grupuri. De altfel, concentraţia de glucoză şi de colesterol sangvin au scăzut uşor în grupul pacienţilor care au purtat plasturi, evidenţiind astfel un efect benefic al estrogenului. Deşi nu au putut să măsoare toate efectele avute de estrogen în această primă fază a studiului, medicii britanici speră să dovedească în următoarele etape că tratamentul estrogenic permite evitarea apariţiei osteoporozei.

Potrivit profesorului Chartier-Kastler, dacă rezultatele publicate vor fi confirmate pe un eşantion mai mare de pacienţi, plasturii estrogenici ar putea fi utilizaţi pe scară mai mare, pentru a aduce beneficii reale pacienţilor.

Faza a treia a acestui studiu clinic, care va fi realizat pe un eşantion de 600 de pacienţi, a început deja. Savanţii britanici speră că vor putea să confirme inocuitatea plasturilor estrogenici pe termen lung şi să demonstreze eficienţa acestora asupra creşterii tumorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici