Plimbările în natură îmbunătăţesc funcţiile cognitive

  • Un nou studiu arată că plimbările în natură îmbunătăţesc semnificativ controlul executiv al creierului, influenţând funcţiile cognitive precum memoria de lucru şi luarea deciziilor.
  • Participanţii care s-au plimbat într-un arboretum au prezentat performanţe superioare la teste de funcţionare a creierului în comparaţie cu cei care au mers într-un mediu urban, conform datelor EEG.
1989 afișări
Imaginea articolului Plimbările în natură îmbunătăţesc funcţiile cognitive

Sursa foto: Pexels

Un studiu recent de scanare a creierului, publicat în jurnalul Scientific Reports, dezvăluie că plimbările în natură pot îmbunătăţi funcţia cognitivă mai eficient decât plimbările în medii urbane, informeaza Upi.

Cercetătorii de la Universitatea din Utah au descoperit că indivizii care se plimbau printr-un arboretum au avut performanţe mai bune la testele de funcţionare a creierului în comparaţie cu cei care navigau printr-un campus medical încărcat de asfalt.

Datele electroencefalogramelor (EEG) au indicat o activitate crescută în regiunile creierului asociate cu controlul executiv, influenţând funcţii precum memoria de lucru, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor şi planificarea.

Potrivit lui David Strayer, profesor de psihologie la Universitatea din Utah, acest lucru sugerează că mediile naturale antrenează componente esenţiale ale gândirii de ordin superior. Conceptul de biofilie, care subliniază conexiunea intrinsecă a umanităţii cu natura, evidenţiază beneficiile restauratoare ale mediilor naturale.

Studiul, care a implicat 92 de participanţi, a înregistrat citiri EEG înainte şi după o plimbare de 40 de minute, dezvăluind că plimbările în natură au îmbunătăţit controlul executiv mai semnificativ decât plimbările urbane. Participanţii au efectuat sarcini mentale epuizante înainte de plimbare, urmate de teste de atenţie după aceea. Remarcabil, doar cei care s-au plimbat în natură au prezentat o atenţie executivă îmbunătăţită.

Cercetările viitoare vizează elucidarea mecanismelor specifice care stau la baza acestor beneficii cognitive, potenţial informând strategiile de planificare urbană pentru a sprijini bunăstarea mentală şi fizică. Echipa investighează, de asemenea, modul în care utilizarea telefonului mobil afectează beneficiile cognitive ale plimbărilor în natură.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici