Portrete robot ale infractorilor ar putea fi create din ADN-ul descoperit la locul faptei

Portrete robot ale infractorilor ar putea fi create pornind de la fragmentele de ADN descoperite la locul faptei, deoarece oamenii de ştiinţă americani au descoperit o metodă de a transforma acele componente genetice în imagini cu chipul persoanei respective.

210 afișări
Imaginea articolului Portrete robot ale infractorilor ar putea fi create din ADN-ul descoperit la locul faptei

Portrete robot ale infractorilor ar putea fi create din ADN-ul descoperit la locul faptei (Imagine: Shutterstock)

Cercetătorii din Statele Unite au identificat 20 de gene care au "efecte semnificative" asupra modului în care arată chipul uman prin identificarea mutaţiilor cunoscute ce cauzează deformarea feţei şi a capului, conform sky.com.

Diferitele versiuni ale genelor afectează trăsături cum ar fi buzele, forma şi alcătuirea oaselor din jurul ochilor, precum şi forma feţei şi a craniului.

"În prezent, utilizăm ADN-ul pentru a asocia anumite fragmente de ţesut cu un individ sau pentru a identifica un individ, dar deocamdată, acestea sunt toate informaţiile care se pot obţine din ADN. Deocamdată, nu putem ajunge de la ADN la chipul persoanei respective şi invers, dar acest lucru ar trebui să fie posibil", a afirmat coordonatorul studiului, profesorul Mark Shriver, de la Universitatea de stat din Pennsylvania.

"O asemenea modelare predictivă ar putea fi utilă din punct de vedere judiciar; de exemplu, ADN-ul lăsat la locul faptei ar putea fi testat, pentru crearea unui model facial, care să contribuie la restrângerea cercului potenţial de suspecţi. Mai mult, metodele noastre ar putea fi folosite pentru a estima trăsăturile faciale ale urmaşilor, ale strămoşilor decedaţi şi chiar ale speciilor umanoide care au dispărut", se arată în articolul publicat în revista online Public Library of Science Genetics.

Echipa de cercetători a creat un model care a utilizat o serie de trăsături fizice ale unor oameni cu descendenţă mixtă vest-africană şi europeană, originari din Statele Unite, Brazilia şi Insulele Capului Verde. Pornind de la acest model, au fost realizate imagini 3D pentru a stabili relaţia dintre diferenţele faciale şi efectele acestora asupra sexului, etniei şi variantelor genetice individuale.

Tehnologia este încă într-o fază incipientă, dar oamenii de ştiinţă sunt convinşi că aceasta ar putea deveni o inovaţie majoră în domeniul înţelegerii relaţiei dintre ADN şi chipul uman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici