Riscurile de recidivă a cancerului la sân după cinci ani de tratament sunt ridicate

Pacienţii care au suferit de cancer la sân prezintă un risc ridicat de recidivă a bolii, după cinci ani de terapie regulată, potrivit unui studiu publicat, luni, în Journal of The National Cancer Institute (NCI).

2598 afișări
Imaginea articolului Riscurile de recidivă a cancerului la sân după cinci ani de tratament sunt ridicate

Riscurile de recidivă a cancerului la sân după cinci ani de tratament sunt ridicate

După cinci ani de tratamente complete, fără reapariţia cancerului mamar, 89% dintre femeile aparţinând unui grup de 2.838 de pacienţi trataţi în perioada 1985-2001, nu prezentau simptome de recidivare a bolii, a spus doctorul Abenaa Brewster, de la Centrului de oncologie Anderson, de la Universitatea din Texas, principalul autor al studiului.

În acelaşi grup, 80% dintre femei se prezentau la fel după o terapie efectuată pe parcursul a zece ani, a explicat profesorul.

După cinci ani de tratament, riscul recidivării cancerului de sân este de 7% în cazul femeilor ce prezintă o tumoare în fază incipientă, de 11% în cazul în care tumoarea se află în stadiul al doilea şi de 13% - în stadiul al treilea, potrivit estimărilor specialiştilor.

Tipul tumorii, recurgerea la tratamente hormonale substitutive menopauzei şi predispoziţiile genetice măresc semnificativ riscurile recidivării bolii, subliniază autorii studiului.

Dacă pentru femeile aflate la menopauză există opţiuni de diminuare a riscului reapariţiei cancerului, precum tamoxifenul, în cazul femeilor ce nu au intrat la menopauză nu există tratamente similare.

Cercetătorii trebuie să dezvolte noi strategii pentru a reduce semnificativ riscul recidivării cancerului de sân în cazul femeilor ce au urmat tratament pe o perioadă de cinci ani.

Femeile tratate cu ajutorul chimioterapiei, al unei terapii hormonale sau al combinării celor două tipuri de tratamente, prezintă un risc mai mic de recidivare a bolii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici