Satelitul american de mărimea unui microbuz a intrat în atmosfera Terrei. Unde au căzut resturile? - VIDEO

Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) a căzut pe Pământ sâmbătă, între 03.23 şi 5.09 GMT (06.23 - 08.09 ora României), a anunţat Agenţia spaţială americană (NASA), care nu a determinat încă locul şi nici momentul exact al prăbuşirii, potrivit USA Today.

21628 afișări
Imaginea articolului Satelitul american de mărimea unui microbuz a intrat în atmosfera Terrei. Unde au căzut resturile? - VIDEO

Satelitul american de mărimea unui microbuz a intrat în atmosfera Terrei. Unde au căzut resturile? - VIDEO

În căderea sa, satelitul se îndrepta înspre est vizând Canada, Africa, precum şi părţi importante din oceanele Pacific, Atlantic şi Indian.

Se pare că satelitul a ars în cea mai mare parte, fragmentele rămase nereprezentând un pericol pentru siguranţa publică.

NASA estima că rămăşiţele satelitului nu s-ar putea împrăştia pe mai mult de 500 de mile (circa 800 kilometri). De asemenea, potrivit estimărilor Agenţiei spaţiale americane, cea mai mare bucată din UARS, care avea 6 tone, nu ar fi depăşit greutatea de 136 de kilograme.

Vezi un video cu o animaţie postat pe YouTube: căderea satelitului UARS

Până în prezent, nu este cunoscut vreun caz de accidentare a unei persoane din cauza deşeurilor căzute din spaţiu şi nici nu au fost vreodată distrugeri majore. NASA a estimat că şansele ca cineva oriunde pe Pământ să fie rănit în urma căderii deşeurilor spaţiale sunt de 1 la 3.200, în timp ce probabilitatea ca un om să fie lovit este de 1 la 22 de bilioane, dat fiind că pe Glob trăiesc 7 miliarde de oameni.

În cazul rănirii unor persoane sau producerii unor pagube materiale cauzate de căderea resturilor desprinse din UARS, Statele Unite vor plăti compensaţii victimelor, în virtutea unei convenţii internaţionale ce a fost încheiată în 1972. Statele Unite ale Americii au semnat această convenţie cu alte 79 de ţări.

Un astronom amator a reuşit să înregistreze imagini cu satelitul scăpat de sub control, înainte să se prăbuşească, şi le-a postat pe YouTube:

UARS este cel mai mare satelit NASA care a căzut pe Terra în ultimele trei decenii, după căderea satelitului Skylab în vestul Australiei în 1979. Potrivit experţilor în deşeuri orbitale, obiecte cu o talie comparabilă celor desprinse din UARS vor cădea pe Terra de acum înainte o dată pe an.

UARS a fost plasat pe orbită în 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera înaltă a Terrei şi şi-a încheiat misiunea în 2005 după ce şi-a consumat carburantul.

Cel mai mare dispozitiv spaţial care a căzut pe Terra a fost staţia spaţială sovietică Salyut 7, ale cărei resturi au căzut peste un oraş din Argentina în 1991, fără a face însă victime.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici