Sexul neprotejat, alcoolul şi grăsimile - principalii factori de deces prematur

Prin combaterea a cinci factori care afectează sănătatea - nutriţia deficitară în copilărie, sexul neprotejat, alcoolul, lipsa igienei şi hipertensiunea - milioane de decese premature ar putea fi prevenite, iar speranţa de viaţă la nivel global ar creşte cu aproape cinci ani.

78 afișări
Imaginea articolului Sexul neprotejat, alcoolul şi grăsimile - principalii factori de deces prematur

Sexul neprotejat, alcoolul şi grăsimile - principalii factori de deces prematur

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, marţi, într-un raport oficial, că aceşti cinci factori se fac vinovaţi de aproximativ un sfert din cele 60 de milioane de decese premature care se înregistrează în fiecare an pe plan mondial.

În timp ce alimentaţia insuficientă este un risc major pentru sănătate în ţările sărace, obezitatea reprezintă un risc şi mai mare în ţările bogate, conducând la situaţia în care excesul de greutate produce mai multe decese pe plan mondial decât alimentaţia deficitară.

"Lumea se confruntă cu o varietate mare de riscuri pentru sănătate", indică OMS în raportul ei, intitulat Global Health Risk. OMS a analizat 24 de factori majori de risc pentru sănătate şi consideră că evaluarea lor îi va ajuta pe experţii însărcinaţi cu definirea politicilor să alcătuiască strategii pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.

"Pe măsură ce starea de sănătate se ameliorează, câştigurile se multiplică. Reducerea poverii reprezentată de numeroasele boli din ţările sărace ar putea conduce la creşterea veniturilor, care, la rândul lor, vor contribui la reducerea inegalităţilor în ceea ce priveşte starea de sănătate a populaţiei", au afirmat experţii OMS.

Raportul trage un semnal de alarmă asupra faptului că, deşi anumiţi factori de risc majori, precum fumatul şi obezitatea, sunt de obicei asociaţi cu ţările bogate, mai mult de trei sferturi din totalul bolilor pe care aceşti factori le generează apar în perioada actuală în ţările sărace şi în curs de dezvoltare.

"Factorii de risc pentru sănătate se află într-o perioadă de tranziţie: populaţia îmbătrâneşte tot mai mult, graţie succesului repurtat împotriva maladiilor infecţioase. În acelaşi timp, tiparele activităţilor fizice şi al consumului de alimente, alcool şi tutun se schimbă", au adăugat experţii OMS.

OMS, cu sediul general la Geneva, a alcătuit o listă a factorilor de risc letali, în fruntea căreia s-au clasat hipertensiunea (13% din totalul deceselor premature pe plan mondial), fumatul (9%), concentraţia ridicată de glucoză din sânge (6%), sedentarismul (6%) şi obezitatea (5%).

Aceşti factori sporesc considerabil riscurile de apariţie a unor maladii cronice, dar şi a celor mai letale boli cunoscute - cele cardiace, diabetul şi cancerul - şi afectează toate categoriile sociale, indiferent de nivelul veniturilor, din toate ţările lumii.

Studiul realizat de OMS s-a bazat pe o serie de date şi înregistrări medicale din 2004. În opinia experţilor OMS, dacă aceşti factori de risc nu ar fi existat, speranţa de viaţă ar fi fost cu 10 ani mai mare pentru populaţia globală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici