Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Sindromul inimii frânte este de două ori mai mortal la bărbați decât la femei, arată un nou studiu

Sindromul inimii frânte este de două ori mai mortal la bărbați decât la femei, arată un nou studiu

Bărbații au un risc de peste două ori mai mare de a muri din cauza sindromului inimii frânte (takotsubo cardiomyopatie), comparativ cu femeile, potrivit unui studiu recent publicat în Journal of the American Heart Association. Deși boala afectează majoritar femeile (aproximativ 80% din cazuri), bărbații care dezvoltă această afecțiune rară au rezultate mult mai grave.
Sindromul inimii frânte este de două ori mai mortal la bărbați decât la femei, arată un nou studiu
Sursa foto: Pexels

Cercetătorii au analizat aproape 200.000 de cazuri de takotsubo cardiomyopatie (TC) în perioada 2016–2020, folosind baza de date publică Nationwide Inpatient Sample. Media de vârstă a pacienților a fost de 67 de ani, iar 83% dintre aceștia au fost femei. Cu toate acestea, rata mortalității în rândul bărbaților a fost de 11,2%, în timp ce în cazul femeilor a fost de doar 5,5%.

Potrivit autorului principal, Dr. Mohammad Reza Movahed, cardiolog intervenționist, rata deceselor din cauza sindromului inimii frânte a rămas alarmant de ridicată în ultimii cinci ani, în ciuda progreselor în îngrijirea medicală, scrie Healthline.

Takotsubo cardiomyopatia este o afecțiune temporară a inimii, adesea declanșată de un șoc emoțional sau fizic sever – de unde și denumirea de „sindromul inimii frânte”. Poate apărea în urma pierderii unei persoane dragi, a unui accident rutier sau chiar a unei sperieturi puternice. Afecțiunea duce la slăbirea unei părți a inimii, afectând capacitatea acesteia de a pompa sângele eficient.

Simptomele sunt similare cu cele ale unui infarct: durere toracică, dificultăți de respirație, palpitații și transpirații reci. Diagnosticul necesită excluderea blocajelor arteriale și folosirea ecocardiografiei.

Deși este o boală temporară, cei afectați de sindromul inimii frânte pot suferi complicații severe: insuficiență cardiacă (36% dintre cazuri), fibrilație atrială (21%), șoc cardiogen (7%) și accident vascular cerebral (5%).

Medicii avertizează că această afecțiune ar putea fi subdiagnosticată și că este necesară o mai bună înțelegere a factorilor care duc la formele maligne ale bolii.

„Nu putem prezice cine o va dezvolta și în ce circumstanțe. Avem încă multe de învățat,” afirmă Dr. Abha Khandelwal, cardiolog la Stanford Medicine.