STUDIU Alimentele bogate în potasiu ar putea reduce efectele negative ale consumului de sare la femei

  • Consumul de alimente precum bananele, avocado şi somonul ar putea contribui la reducerea efectelor negative ale sării în alimentaţia femeilor, sugerează o cercetare.
  • Cercetările fac legătura între alimentele bogate în potasiu şi scăderea tensiunii arteriale, în special la femeile cu un consum ridicat de sare.
898 afișări
Imaginea articolului STUDIU Alimentele bogate în potasiu ar putea reduce efectele negative ale consumului de sare la femei

STUDIU Alimentele bogate în potasiu ar putea reduce efectele negative ale sării la femei

Studiul a constatat că dietele bogate în potasiu au fost asociate cu scăderea tensiunii arteriale, în special la femeile cu un consum ridicat de sare.
 
Cercetătorii spun că descoperirile lor indică faptul că mineralul ajută la păstrarea sănătăţii inimii şi că femeile beneficiază mai mult decât bărbaţii, potrivit The Guardian.
 
Autorul studiului, profesorul Liffert Vogt de la Centrele Medicale Universitare din Amsterdam, în Olanda, a declarat: „Este bine cunoscut faptul că un consum ridicat de sare este asociat cu o tensiune arterială ridicată şi un risc crescut de atac de cord şi accident vascular cerebral. Sfaturile de sănătate s-au concentrat pe limitarea consumului de sare, dar acest lucru este dificil de realizat atunci când dietele noastre includ alimente procesate. În studiul nostru, potasiul din alimentaţie a fost asociat cu cele mai mari câştiguri în materie de sănătate la femei”.

Rezultatele studiului

Studiul a inclus 11.267 de bărbaţi şi 13.696 de femei din studiul Epic-Norfolk, care a recrutat adulţi cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani din cabinetele de medicină generală din Norfolk, Marea Britanie, între 1993 şi 1997.
 
Toţi au completat un chestionar privind obiceiurile de viaţă, li s-a măsurat tensiunea arterială şi li s-a recoltat o probă de urină. Sodiul şi potasiul urinar au fost folosite pentru a estima aportul alimentar.
 
Cercetătorii au analizat legătura dintre aportul de potasiu şi tensiunea arterială şi au constatat că un consum de potasiu (în grame pe zi) a fost asociat cu tensiunea arterială la femei. Pe măsură ce aportul acestui mineral creştea, tensiunea arterială scădea.
 
Atunci când asocierea a fost analizată în funcţie de aportul de sare, relaţia dintre potasiu şi tensiunea arterială a fost observată doar la femeile cu un aport ridicat de sodiu.
 
În general, au constatat că persoanele care aveau cel mai mare aport de potasiu aveau un risc cu 13% mai mic de evenimente cardiovasculare în comparaţie cu cele cu cel mai mic aport. Atunci când bărbaţii şi femeile au fost analizaţi separat, reducerile de risc au fost de 7% şi, respectiv, 11%.
 
Cantitatea de sare din alimentaţie nu a influenţat relaţia dintre potasiu şi evenimentele cardiovasculare la bărbaţi sau femei, au constatat cercetătorii.
 
Profesorul Vogt a declarat: „Rezultatele sugerează că potasiul ajută la păstrarea sănătăţii inimii, dar că femeile beneficiază mai mult decât bărbaţii. Relaţia dintre potasiu şi evenimentele cardiovasculare a fost aceeaşi indiferent de aportul de sare, ceea ce sugerează că potasiul are şi alte modalităţi de a proteja inima, pe lângă creşterea excreţiei de sodiu”.
 
NHS recomandă ca adulţii cu vârste cuprinse între 19 şi 64 de ani au nevoie de 3.500 mg de potasiu pe zi şi ar trebui să poată obţine acest lucru din dieta lor.
 
Alimentele bogate în potasiu includ legume, fructe, nuci, fasole, produse lactate şi peşte. De exemplu, o banană de 115g are 375mg de potasiu, 154g de somon gătit are 780mg, un cartof de 136g are 500mg, iar o cană de lapte are 375mg.
 
Tracy Parker, dietetician senior la British Heart Foundation, a declarat: „O modalitate uşoară de a vă spori aportul de potasiu este consumul a cinci porţii de fructe şi legume pe zi. Alte alimente, cum ar fi legumele, peştele, nucile, seminţele şi laptele, sunt, de asemenea, bogate în potasiu şi sărace în sare, astfel încât pot fi benefice pentru inimă. Cu toate acestea, păstrarea sănătăţii nu înseamnă doar monitorizarea a ceea ce aveţi în farfurie. Limitarea consumului de alcool şi exerciţiile fizice vor contribui, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, reducând riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral”.
 
Constatările sunt publicate în European Heart Journal.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici