STUDIU - Cum influenţează Luna temperaturile de pe Pământ

Un studiu sugerează că ciclurile lunare pot încălzi sau răci planeta cu 0,04 C – suficient pentru a afecta clima.

1173 afișări
Imaginea articolului STUDIU - Cum influenţează Luna temperaturile de pe Pământ

Sursa Foto - Hepta

Luna influenţează temperatura de pe Pământ, deşi vechea credinţă că îngheţul este mai probabil în timpul lunii pline este nefondată, transmite The Guardian 

O nouă cercetare a profesorului Ed Hawkins şi a colegilor de la Universitatea din Reading analizează ciclul obişnuit de 18,6 ani al Lunii, în timpul căruia planul orbital al Lunii se deplasează în raport cu ecuatorul Pământului. Acest ciclu este cunoscut încă din timpurile preistorice şi poate fi observat prin modificări uşoare ale locului în care răsare şi apune luna.

Ciclul afectează mareele şi modul în care apa caldă de la suprafaţa oceanului se amestecă cu apa mai rece de dedesubt. Acest lucru, la rândul său, influenţează cât de repede este absorbită căldura. 

Potrivit lucrării lui Hawkins , aceste cicluri lunare pot încălzi sau răci planeta cu aproximativ 0,04 grade Celsius la extremităţi.  Efectul este imperceptibil de mic pentru oameni, dar suficient pentru a influenţa modelarea schimbărilor climatice.

Efectul poate ajuta la explicarea unei aparente încetiniri a încălzirii în anii 2000 şi creşterea fracţională a încălzirii globale în anii 2030.

Descoperirile nu au fost încă confirmate, dar această lucrare oferă o perspectivă asupra numeroşilor factori  cu care trebuie să se confrunte oamenii de ştiinţă. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici