STUDIU: O scădere a concentraţiei hormonului somnului, asociată cu un risc crescut de diabet

O secreţie mai scăzută de melatonină, un hormon care declanşează somnul, este asociată cu un risc crescut de diabet adult (de tipul 2), afirmă autorii unui studiu publicat marţi în Journal of the American Medical Association (JAMA).

636 afișări
Imaginea articolului STUDIU: O scădere a concentraţiei hormonului somnului, asociată cu un risc crescut de diabet

STUDIU: O scădere a concentraţiei hormonului somnului, asociată cu un risc crescut de diabet

"Este pentru prima dată când se constată o asociere între secreţia nocturnă de melatonină şi riscul de diabet de tipul 2", a subliniat medicul Ciaran McMullan, cercetător la Brigham and Women's Hospital din Boston, unul dintre autorii studiului.

El speră că studiul său va conduce la realizarea altor cercetări care vor examina efectele pe care le are secreţia de melatonină asupra organismului şi rolul acestui hormon asupra metabolismului glucozei şi a riscului de diabet.

Concentraţiile de melatonină, produsă de creier mai ales în timpul somnului, se află la cel mai mare nivel în timpul nopţii, fapt care permite reglarea ritmului circadian.

Pentru acest studiu, cercetătorii au identificat 370 de femei, de aceeaşi rasă şi de aceeaşi vârstă, care au dezvoltat un diabet de tipul 2, şi alte 370 de femei dintr-un grup-ţintă care nu prezentau niciun simptom al acestei boli. Medicii americani au constatat că voluntarele diabetice prezentau concentraţii de melatonină mai mici în timpul nopţii decât cele din grupul-ţintă.

Potrivit autorilor acestui studiu, concentraţiile scăzute de melatonină din timpul nopţii dublează riscul de apariţie a diabetului.

Această legătură a fost confirmată şi după luarea în calcul a celorlalţi factori care favorizează diabetul, precum obezitatea, antecedentele medicale din familie şi stilul de viaţă - regimul alimentar, practicarea exerciţiilor fizice, fumatul şi durata somnului.

Secreţia de melatonină a variat foarte mult la participantele la acest studiu, cele mai ridicate concentraţii fiind de aproape cinci ori mai mari decât cele mai scăzute. Sensibilitatea la insulină - un hormon care controlează concentraţia de glucoză din sânge - era mai mare în rândul femeilor cu cele mai ridicate concentraţii de melatonină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici