STUDIU Somnul slab creşte riscul de apariţie a astmului

  • Somnul slab poate provoca un răspuns inflamator în organism care creşte riscul de astm, potrivit unui nou studiu.
  • Combinaţia dintre obiceiurile proaste de somn şi riscul genetic face ca oamenii să aibă un risc de peste două ori mai mare de a fi diagnosticaţi.
461 afișări
Imaginea articolului STUDIU Somnul slab creşte riscul de apariţie a astmului

STUDIU Somnul slab creşte riscul de apariţie a astmului

O echipă de la Universitatea Shandong din China a folosit date din UK Biobank pentru a examina o jumătate de milion de persoane cu diferite tipare de somn pe parcursul a 10 ani.
 
Experţii au descoperit că modelele de somn sănătoase au fost legate de un risc redus de astm, în timp ce un somn slab a crescut probabilitatea unui diagnostic, potrivit Independent.
 
Studiul a constatat că un risc genetic scăzut combinat cu un somn sănătos ar putea preveni aproximativ o cincime din cazurile de astm.
 
Studiul a evidenţiat importanţa depistării timpurii şi a gestionării tulburărilor de somn, care ar putea fi benefică pentru reducerea incidenţei astmului", au declarat cercetătorii.
 
La începutul studiului, participanţii au fost întrebaţi cu privire la modelele lor de somn, inclusiv dacă erau o persoană matinală sau o bufniţă de noapte, cât timp dormeau, dacă sforăiau, dacă aveau insomnii şi dacă sufereau de somnolenţă excesivă în timpul zilei.

Ce înseamnă un somn sănătos?

Un model de somn sănătos a fost definit ca fiind mai degrabă o persoană matinală, care doarme între şapte şi nouă ore pe noapte, care suferă rar de insomnie, nu sforăie şi nu are somnolenţă frecventă în timpul zilei.
 
Pe baza răspunsurilor lor, 16% au avut un somn sănătos, 62% au avut un somn intermediar şi 22% au avut un somn slab.
 
O treime dintre participanţi aveau un risc genetic ridicat de astm, o altă treime aveau un risc intermediar, iar ultima treime erau cazuri cu risc scăzut.
 
În comparaţie cu cei cu risc genetic scăzut, cei cu risc genetic ridicat aveau cu 47% mai multe şanse de a fi diagnosticaţi cu astm, în timp ce cei cu un tipar de somn slab aveau cu 55% mai multe şanse.
 
Un model de somn sănătos a scăzut riscul de astm cu 44% la cei cu risc genetic scăzut, cu 41% la cei cu risc intermediar şi cu 37% la cei cu risc genetic ridicat.
 
Pe parcursul celor 10 ani de studiu, 4 la sută dintre participanţi au fost diagnosticaţi cu astm, potrivit cercetării BMJ Open Respiratory.
 
Cercetătorii au spus că aceste persoane aveau mai multe şanse să aibă anumite trăsături, inclusiv un somn slab, obezitate, risc genetic ridicat de astm, niveluri ridicate de fumat şi băutură, tensiune arterială ridicată şi o expunere mai mare la poluarea aerului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici