STUDIU Testele de scaun ar putea ajuta la depistarea precoce a cancerului pancreatic

  • Testele de scaun ar putea reprezenta o modalitate utilă de a-i ajuta pe medici să depisteze cancerul pancreatic în fază incipientă, spun cercetătorii.
  • Cercetătorii au testat acest concept în cadrul unui studiu efectuat pe 136 de voluntari.
8058 afișări
Imaginea articolului STUDIU Testele de scaun ar putea ajuta la depistarea precoce a cancerului pancreatic

STUDIU Testele de scaun ar putea ajuta la depistarea precoce a cancerului pancreatic

Rezultatele, descrise în revista Gut, sugerează că modificările detectabile care implică insectele intestinale ar putea fi un semnal de avertizare privind prezenţa unei tumori.
 
Cancerul pancreatic adesea nu provoacă simptome în stadiile incipiente. Acest lucru înseamnă că, de obicei, este mai avansat şi mai greu de tratat atunci când este descoperit, potrivit BBC.
 
Pe măsură ce cancerul creşte, poate provoca simptome vagi, cum ar fi indigestie, modificări ale obiceiurilor intestinale şi unele dureri de burtă sau de spate. Unele persoane îşi consultă medicul de familie de mai multe ori înainte de a fi diagnosticate.
 
În prezent, mai puţin de unul din 20 dintre cei care suferă de cea mai frecventă formă - adenocarcinom ductal - va supravieţui cinci ani sau mai mult. O depistare timpurie ar putea îmbunătăţi aceste şanse.

Realizarea studiului

Echipa spaniolă din spatele acestei lucrări a recrutat pacienţi din două spitale, unul din Madrid şi celălalt din Barcelona. Doar o parte dintre pacienţi aveau adenocarcinom pancreatic ductal, în timp ce ceilalţi au fost selectaţi ca martori pentru comparaţie.
 
Cercetătorii au colectat şi analizat mostre de salivă şi de scaun de la voluntari pentru a vedea dacă există vreo diferenţă vizibilă între grupuri.
 
În timp ce probele de salivă nu au avut niciun rezultat, cele de scaun au arătat o diferenţă care, în opinia echipei, ar putea fi utilă pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului pancreatic.
 
Este vorba de un model distinct sau de un profil genomic al bacteriilor intestinale, al ciupercilor şi al altor microbi.
 
Acest lucru a identificat în mod constant pacienţii cu boala, indiferent de cât de mult a progresat, sugerând că semnăturile caracteristice ale microbiomului apar devreme şi că microbiomul din scaun ar putea detecta boala în stadii incipiente, spun cercetătorii.
 
Aceştia recomandă mai multe studii, iar unele au deja loc. Cercetători independenţi din Germania au validat rezultatele pe un număr mic de pacienţi, iar metoda este, de asemenea, testată în Japonia.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici