STUDIU: Un mic dejun copios înainte de călătoria cu avionul combate efectul decalajului de fus orar

Un mic dejun copios, bogat în carbohidraţi, înainte de călătoria cu avionul, poate combate efectul decalajului de fus orar, care afectează ritmul ceasului biologic.

189 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Un mic dejun copios înainte de călătoria cu avionul combate efectul decalajului de fus orar

STUDIU: Un mic dejun copios înainte de călătoria cu avionul combate efectul decalajului de fus orar (Imagine: Shutterstock)

Cercetătorii de la Universitatea Yamaguchi, din Japonia, au încercat să găsească o metodă de a perturba ritmul circadian, responsabil pentru ciclul somn - veghe al organismului uman, potrivit dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă japonezi consideră că fiecare dintre milioanele de celule ale organismului are propriul tipar somn-veghe, iar ansamblul fiecărui asfel de sistem la nivel celular contribuie la macrosistemul organismului.

Aceştia au descoperit că insulina declanşează tiparele microscopice ale somnului în fiecare celulă şi promovează o serie de schimbări ale organismului în momentul în care acesta se pregăteşte de culcare.

Autorii studiului, publicat în revista Cell Reports, au testat teoria pe şoareci, care au primit cantităţi neobişnuit de mari de mâncare în timpul nopţii.

Scanarea celulelor hepatice ale rozătoarelor a relevat faptul că insulina, hormonul secretat de pancreas după consumul unor alimente bogate în amidon şi zahăr, a influenţat ritmul circadian al celulelor.

"În concluzie, insulina ar putea ajuta ceasul biologic din stomac să se sincronizeze cu ora mesei. De exemplu, în cazul efectului produs de decalajul de fus orar, cina ar trebui îmbogăţită cu ingrediente ce favorizează secreţia de insulina, ceea ce ar putea determina ceasul biologic să o ia înainte, în timp ce micul dejun ar putea avea efectul opus", a spus Makoto Akashi, unul dintre coordonatorii studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici