Sud-coreenii se aliază cu ruşii pentru a clona o specie dispărută de pe Terra de 10.000 de ani

Oamenii de ştiinţă ruşi şi sud-coreeni au semnat un acord, marţi, pentru a realiza o serie de experimente comune pentru a crea în laborator un mamut, o specie dispărută de pe Terra de aproximativ 10.000 de ani.

2690 afișări
Imaginea articolului Sud-coreenii se aliază cu ruşii pentru a clona o specie dispărută de pe Terra de 10.000 de ani

Sud-coreenii se aliază cu ruşii pentru a clona o specie dispărută de pe Terra de aproximativ 10.000 de ani (Imagine: Shutterstock)

Acordul a fost semnat de Vasily Vasiliev, rectorul adjunct al Universităţii federale din nord-estul Republicii Sakha, şi de unul dintre pionierii clonării, cercetătorul sud-coreean Hwang Woo-Suk, o personalitate controversată, de la Fundaţia pentru cercetări în biotehnologie Sooam.

Hwang Woo-Suk a anunţat că a realizat două "premiere mondiale" în 2004 şi în 2005, afirmând că a extras o linie de celule suşă din embrioni umani obţinuţi prin clonare în 2004, iar apoi 11 astfel de linii în 2005.

Aceste reuşite au fost considerate capitale, întrucât ele permit transplantul de organe fără ca acestea să fie respinse de organism. Însă câţiva cercetători au dezvăluit la scurt timp că savantul sud-coreean a falsificat rezultatele şi a obţinut în mod accidental acele celule, prin partenogeneză, nu prin clonare.

Hwang este în schimb autorul recunoscut al primului câine clonat, botezat Snuppy, în 2005.

Oamenii de ştiinţă vor acum să cloneze un mamut, după ce multe rămăşiţe ale acestor erbivore lânoase şi de talie mare, dispărute în urmă cu mii de ani de pe Terra din motive ce sunt încă disputate în comunitatea ştiinţifică, au fost descoperite în permafrostul siberian.

Fundaţia Sooam va începe cercetările în acest an, dacă ruşii le vor trimite rămăşiţele de mamut pe care le-au găsit. Institutul genomului din Beijing ia parte şi el la acest proiect.

Fundaţia sud-coreeană a anunţat că îşi va transfera tehnologia la universitatea rusă, care colaborează la rândul ei cu o echipă japoneză pentru a clona acest animal.

"În primul rând, şi acesta va fi cel mai greu lucru, trebuie să «restaurăm» celulele de mamut", a declarat Hwang In-Sung, un alt cercetător de la Fundaţia Sooam. Colegii săi, ajutaţi de savanţii ruşi, vor încerca să izoleze ţesuturile bine conservate, care conţin gene aflate într-o stare bună de conservare.

Transferul nucleului - care conţine genomul complet al unui individ - din celulele somatice de mamut în ovule nefecundate de elefant şi lipsite de nucleu ar putea produce embrioni înzestraţi cu ADN de mamut, care vor fi apoi plasaţi în uterul unei femele de elefant.

Fundaţia Sooam va folosi un elefant asiatic pentru transferul celulelor somatice, care se referă la celule animale nonsexuale.

Hwang Woo-Suk a dezvăluit în octombrie 2011 faptul că a clonat deja opt coioţi, dintre care primul s-a născut în iunie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici