Ţările din Orientul Mijlociu se confruntă cu riscul de căldură extremă - studiu

Un nou studiu publicat în revista Nature Sustainability sugerează că mai multe ţări din regiune ar putea avea populaţii întregi expuse la temperaturi extreme din cauza schimbărilor climatice.

508 afișări
Imaginea articolului Ţările din Orientul Mijlociu se confruntă cu riscul de căldură extremă - studiu

Ţările din Orientul Mijlociu se confruntă cu riscul de căldură extremă - studiu

Ţările din regiunea Golfului şi din Orientul Mijlociu sunt foarte vulnerabile la căldurile extreme cauzate de schimbările climatice, iar populaţiile mai sărace vor fi deosebit de expuse riscului în următoarele decenii, potrivit unui nou studiu.
 
Cercetarea, publicată luni în revista Nature Sustainability, analizează modul în care ţările sunt expuse la "călduri fără precedent", descrise ca fiind temperaturi medii anuale de 29 de grade Celsius sau mai mari.
 
Acesta evaluează expunerea în două scenarii până în 2070, şi anume dacă temperaturile globale cresc cu 1,5C sau cu 2,7C.
 
Într-un scenariu în care populaţia globală este de 9,5 miliarde de oameni şi temperaturile globale cresc cu 2,7C  până la acea dată, Qatar ar avea întreaga sa populaţie expusă la căldură extremă, urmat îndeaproape de Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain, cu aproape întreaga lor populaţie expusă, a constatat studiul.
 
Kuweit şi Oman ar avea peste 80% din populaţia lor expusă, urmate de Arabia Saudită cu peste 60% şi Yemen cu aproximativ jumătate, scrie Al Jazeera.
 
Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite s-ar putea confrunta cu o situaţie gravă în oricare dintre scenariile de creştere a temperaturii, deoarece se estimează că majoritatea populaţiei lor va fi expusă la căldură extremă chiar şi în cazul în care temperaturile globale vor creşte cu 1,5C.
 
Săptămâna trecută, Organizaţia Meteorologică Mondială a declarat că următorii cinci ani vor fi cea mai caldă perioadă înregistrată vreodată, deoarece, pentru prima dată, este mai probabil ca temperaturile globale să depăşească 1,5C de încălzire până în 2027.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici