Tehnicile motivaţionale, nefolositoare în cazul persoanelor cu o imagine de sine deficitară

Tehnicile motivaţionale bazate pe repetarea unor afirmaţii pozitive despre sine pot avea efecte contrare în cazul persoanelor cu o imagine de sine deficitară, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni, informează BBC News.

138 afișări
Imaginea articolului Tehnicile motivaţionale, nefolositoare în cazul persoanelor cu o imagine de sine deficitară

Tehnicile motivaţionale, nefolositoare în cazul persoanelor cu o imagine de sine deficitară (Imagine: Dragoş Cristescu/Mediafax Foto)

Cercetătorii canadieni au descoperit că personele cu o imagine de sine deficitară se simt mai rău după ce repetă afirmaţiile pozitive folosite în tehnicile de motivare, acestea funcţionând mai degrabă în cazul celor care au o imagine de sine puternică.

Studiul va fi publicat în Jurnalul de Psihologie. Rezultatele sale converg cu teoria unui psiholog britanic care a arătat că imaginea de sine se construieşte din dovezi reale din propria viaţă, mai degrabă decât din tehnici de autosugestie.

Astfel, repetarea unor afirmaţii pozitive despre sine îi ajută pe cei care au o doză de încredere în sine foarte mare, dar are efect de bumerang asupra celorlalţi pentru că le provoacă disonanţă cognitivă.

Potrivit rezultatelor testelor făcute de psihologii de la Universitatea Waterloo şi Universitatea New Brunswick, persoanele cu o imagine de sine precară au o dispoziţie mai bună dacă li se permite să aibă gânduri negative despre sine, decât atunci când li se cere să se concentreze doar pe afirmaţii pozitive.

Simon Delsthorpe, psiholog la centrul de consiliere Bradford District Care Trust şi purtător de cuvânt la Societatea Britanică de Psihologie a arătat că respectul de sine se bazează pe evaluarea unor indicatori ai vieţii reale, care construiesc încrederea - mai degrabă decât pe tehnici care declamă că lucrurile sunt mai bune decât sunt de fapt în realitate.

"Este firesc să fie mai uşor să spui «eu sunt bine» şi să crezi afirmaţiile de acceptare de sine dacă lucrurile din viaţa reală confirmă această realitate. Dacă însă relaţiile cu părinţii sunt tensionate, persoana are puţini prieteni, nu este angajată sau nu se simte confortabil cu aspectul fizic, aceste afirmaţii nu ajută, determinând refulări mai degrabă, decât creşterea respectului de sine", a concluzionat psihologul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici