Templu închinat lui Isis şi Osiris pe coasta bulgară a Mării Negre

Arheologii au descoperit ruinele unui templu închinat zeilor egipteni Isis şi Osiris în Paleokastro, în apropierea localităţii Pomorie, pe coasta bulgară a Mării Negre.

195 afișări
Imaginea articolului Templu închinat lui Isis şi Osiris pe coasta bulgară a Mării Negre

Templu închinat lui Isis şi Osiris, descoperit pe coasta bulgară a Mării Negre (Imagine: international.news.bg)

Specialiştii cred că templul datează de la mijlocul secolului al II-lea d.C. şi spun că a fost construit pe ruinele unui vechi sanctuar aparţinând epocii trace, potrivit unui articol apărut, vineri, în Sofia Echo.

Tracii au fost un trib indoeuropean, stabilit pe teritoriul pe care în prezent se află Bulgaria, nordul Greciei, o parte din Macedonia, Moldova, România, estul Serbiei şi nord-vestul Turciei, începând cu anul 2000 î.Cr. şi până în secolul al VI-lea d.Cr.

Serghei Torbanov, şeful echipei de arheologi, a declarat că în Bulgaria s-au descoperit în trecut multe monumente dedicate celor doi vechi zei egipteni. Însă, este pentru prima dată când s-a descoperit un templu complex atât de important, în urma unor excavaţii arheologice.

Conform opiniei lui Torbanov, până la descoperirea acestui templu, dovezile venerării zeilor Isis şi Osiris descoperite pe teritoriul Bulgariei erau în formă scrisă. Alături de ruinele clădirilor, au fost găsite vase de ceramică, lămpi şi monede, răspândite pe o suprafaţă de 200 metri pătraţi.

Străzile vechiului oraş Anhialo, denumit astăzi Pomorie, au fost şi ele descoperite recent în urma unor săpături arheologice efectuate în zonă.

Arheologii consideră că acest templu a fost construit în perioada domniei împăratului Antonius Pius (138 - 161 d.Cr.), cam în aceeaşi perioadă cu întemeierea oraşului Anhialo.

Obiectele descoperite pe şantierul arheologic vor fi expuse în muzeul oraşului Pomorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici