''The Leonardo Project'', planul cercetătorilor prin care genomul marelui geniu va fi secvenţiat

Inspiraţi de opera fabuloasă a geniului Renaşterii, Leonardo da Vinci, oamenii de ştiinţă au pus la cale un plan, prin care încearcă să îi secvenţieze genomul, pentru a reconstitui, astfel, portretul celebrului creator al Mona Lisei, scrie Descoperă.

1947 afișări
Imaginea articolului ''The Leonardo Project'', planul cercetătorilor prin care genomul marelui geniu va fi secvenţiat

''The Leonardo Project'', planul cercetătorilor prin care genomul marelui geniu va fi secvenţiat

,,The Leonardo Project" reuneşte o mulţime de oameni de ştiinţă, istorici, arheologi şi experţi în artă, de la universităţi din întreaga lume. Recent, specialiştii au făcut publică o parte din intenţiile lor, într-o ediţie specială a revistei Human Evolution.

Echipa şi-a propus să caute urme de ADN şi amprente care se pot găsi pe cărţile, caietele, picturile şi ustensilele pe care le-a folosit da Vinci. Cercetătorii susţin că informaţiile pe care le vor obţine vor fi comparate cu cele rezultate din analiza părului, a oaselor, a amprentelor şi celulelor pielii prelevate atât de la rudele sale, care au trăit în trecut, cât şi de la moştenitorii care se află astăzi în viaţă.

Potrivit Descoperă, Rhonda Roby, unul dintre geneticienii implicaţi în proiect, a declarat pentru publicaţia Gizmodo că găsirea reminiscenţelor reprezintă o adevărată provocare pentru ea, dar şi pentru echipa din care face parte.

,,Tot mai multe tehnici, aflate acum în curs de dezvoltare, sunt concepute pentru a putea recupera ADN uman din lucruri pe care le-a atins cineva vreodată", a afirmat cercetătoarea.

,,De asemenea, cred că există posibilitatea să găsim material biologic în interiorul unor picturi. Marea provocare este să obţinem acest material fără să deteriorăm operele de artă", a adăugat specialista.

Moştenirea savantului italian în domeniile ştiinţifice, artistice şi culturale, este deosebit de preţioasă. Cu toate acestea, la ora actuală se cunosc foarte puţine informaţii referitoare la omul Leonardo da Vinci.

Unul dintre detaliile care vor fi dezvăluite în urma secvenţierii genomului este înfăţişarea pe care a avut-o da Vinci. Cercetătorii susţin că, odată ce vor pune cap la cap toate rezultatele pe care le vor obţine, vor putea afla date referitoare la culoarea ochilor, tonul pielii, culoarea părului, greutate, înălţime, dar şi forma feţei. De asemenea, specialiştii susţin că vor găsi detalii legate de dieta, starea de sănătate, dar şi personalitatea mareului savant.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici