Topire RECORD a banchizei arctice, sub efectul încălzirii globale

Suprafaţa banchizei arctice a ajuns în această vară la cea mai mică valoare măsurată vreodată, doborând precedentul record ce data din 2007, în condiţiile în care topirea gheţurilor s-a accelerat tot mai mult sub efectul încălzirii globale, a anunţat, miercuri, National Snow and Ice Data Centre.

735 afișări
Imaginea articolului Topire RECORD a banchizei arctice, sub efectul încălzirii globale

Topire RECORD a banchizei arctice, sub efectul încălzirii globale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Imaginile realizate prin satelit arată că banchiza s-a redus până la 3,4 milioane de kilometri pătraţi, pe 16 septembrie, ceea ce pare să fie cea mai mică suprafaţă (a banchizei arctice, n.r.) din acest an, au precizat specialiştii de la National Snow and Ice Data Centre (NSIDC).

Această valoare reprezintă, totodată, jumătate din suprafaţa minimală pe care gheţurile arctice o ocupau în mod normal pe timpul verii în urmă cu peste trei decenii.

"Ne aflăm acum pe un teren necunoscut. Deşi ştiam de mult timp că planeta se încălzeşte şi că schimbările cele mai pronunţate au fost mai întâi observate în Arctica, puţini dintre noi se aşteptau ca ele să fie atât de rapide", a declarat Mark Serreze, directorul NSIDC.

Recordul de topire a banchizei din 2007 a fost doborât pe 18 august, când suprafaţa minimală a gheţurilor arctice a scăzut la 4,10 milioane de kilometri pătraţi, comparativ cu 4,17 milioane de kilometri pătraţi din 2007.

Pe 4 septembrie, suprafaţa acoperită cu gheaţă a scăzut pentru prima dată sub valoarea de 4 milioane de kilometri pătraţi, stabilind astfel un nou record pentru ultimii 33 de ani, de când au început să se realizeze măsurători prin satelit.

"Accelerarea topirii gheţurilor la sfârşitul verii indică faptul că stratul de gheaţă este subţire", a spus Walt Meier, un cercetător de la biroul NSIDC din Colorado. "Gheaţa trebuie să fie subţire pentru a continua să se topească aşa de repede, în condiţiile în care Soarele coboară spre orizont când se apropie toamna", a explicat acesta.

NSIDC a observat schimbări profunde în structura banchizei arctice, care, în trecut, era formată din multiple straturi de gheaţă acumulate de-a lungul anilor, iar mare parte dintre ele rezistau mulţi ani după aceea.

Însă, în ultima vreme, banchiza este formată din ce în ce mai mult din gheaţă sezonieră, mai puţin groasă şi care se topeşte rapid în timpul verii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici