Transplantul de uter permite femeilor sarcini reuşite - studiu

Mai mult de jumătate dintre femeile americane cărora li s-a transplantat un uter au avut sarcini reuşite, arată un nou studiu. Toţi copiii au fost aduşi pe lume prin cezariană, la o medie de 14 luni de la transplant.

590 afișări
Imaginea articolului Transplantul de uter permite femeilor sarcini reuşite - studiu

Transplantul de uter permite femeilor sarcini reuşite - studiu

Între anii 2016 şi 2021, 33 de femei au primit transplanturi de uter în Statele Unite şi până acum 19 dintre ele, adică 58%, au adus pe lume un total de 21 de copii, au raportat miercuri cercetătorii în JAMA Surgery, scrie Reuters.

"Transplantul de uter ar trebui să fie considerat o realitate clinică în SUA", au scris cercetătorii.

Toate femeile au avut aşa-numita infertilitate absolută cu factor uterin, ceea ce înseamnă că fie s-au născut fără uter, fie a trebuit să li se îndepărteze uterul.

Mai mult de un milion de femei din SUA ar putea beneficia de transplant de uter, a declarat şeful studiului, Dr. Liza Johannesson de la Baylor University Medical Center din Dallas.

La 74% dintre primitoare, uterul funcţiona încă un an după transplant. În acest grup, 83% au avut copii născuţi vii, au raportat cercetătorii.

Toţi copiii au fost aduşi pe lume prin cezariană, la o medie de 14 luni de la transplant. Mai mult de jumătate s-au născut după 36 de săptămâni de gestaţie.

După ce primitoarea naşte, uterul transplantat este îndepărtat pentru a se evita necesitatea utilizării pe viaţă a medicamentelor imunosupresoare.

Operaţiile din SUA, efectuate la Centrul Medical al Universităţii Baylor, la Clinica Cleveland şi la Spitalul Universităţii din Pennsylvania, se numără printre cele peste 100 de transplanturi de uter efectuate până în prezent în întreaga lume.

Costul însă poate fi o barieră pentru unele femei.

În două treimi dintre transplanturile din SUA, uterul a provenit de la o donatoare în viaţă, aproximativ una din patru dintre acestea a suferit o complicaţie în urma operaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici