Tratamentul promiţător pentru cancerul rar la copii oferă speranţă experţilor - studiu

  • Un nou tratament care utilizează celule imunitare supraîncărcate pare să funcţioneze împotriva tumorilor la copiii cu un tip rar de cancer, au raportat cercetătorii miercuri.
  • Nouă din 27 de copii din studiul italian nu au avut niciun semn de cancer la şase săptămâni după tratament, deşi în cazul a doi copii, boala a recidivat şi aceştia au murit.
198 afișări
Imaginea articolului Tratamentul promiţător pentru cancerul rar la copii oferă speranţă experţilor - studiu

Tratamentul promiţător pentru cancerul rar la copii oferă speranţă experţilor - studiu

Tratamentul, numit terapie cu celule CAR-T, este deja folosit pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva leucemiei şi a altor tipuri de cancer din sânge. Aceasta este prima dată când cercetătorii au obţinut astfel de rezultate încurajatoare în tumorile solide, au spus experţii în domeniu şi ridică speranţe că poate fi folosit împotriva altor tipuri de cancer.

Este prea devreme să-l numim un remediu pentru neuroblastom, un cancer de ţesut nervos care începe adesea în copilărie în glandele suprarenale din apropierea rinichilor din abdomen.

Un tratament standard poate fi intens, implicând chimioterapie, intervenţii chirurgicale şi radiaţii, în funcţie de stadiul cancerului şi de alţi factori. Copiii din studiu au avut cancere care au revenit sau au fost deosebit de greu de tratat, potrivit Independent.

Unsprezece copii erau în viaţă când s-a încheiat studiul de trei ani, inclusiv unii care au răspuns doar parţial la tratament şi au primit doze repetate de celule modificate.

Acei copii erau cu toţii destinaţi să moară fără această terapie”, a declarat Dr. Carl June, un pionier al terapiei CAR-T, care nu a fost implicat în noua cercetare.

Nimeni nu a avut pacienţi care să răspundă aşa înainte, aşa că nu ştim cum va arăta peste un deceniu", a spus June. Cu siguranţă, vor fi mai multe teste acum bazate pe aceste rezultate interesante.

Cum funcţionează

Terapia cu celule CAR-T utilizează sistemul imunitar pentru a crea „medicamente vii” capabile să caute şi să distrugă tumorile. Celulele T din sângele pacientului sunt colectate şi întărite în laborator, apoi returnate pacientului, unde continuă să se înmulţească.

Şase terapii cu celule CAR-T au fost aprobate de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA pentru cancerele de sânge. Unii pacienţi au fost vindecaţi.

Dar succesul în tumorile solide a fost evaziv. Cel mai recent studiu a fost realizat de cercetătorii de la Spitalul pediatric Bambino Gesu din Roma.
 
Se pare că au găsit o combinaţie unică” pentru a face celulele modificate să se multiplice iniţial, apoi să dureze mult timp pentru a-şi continua munca de ucidere a cancerului, a declarat Dr. Robbie Majzner de la Şcoala de Medicină a Universităţii Stanford, care nu a fost implicat în noul studiu.
 
Co-autorul studiului, Dr. Franco Locatelli, a declarat că a adăugat un comutator de siguranţă pentru a elimina celulele dacă un pacient a avut o reacţie severă. Când un pacient a avut probleme, au răsturnat comutatorul de siguranţă, arătând că a funcţionat, deşi mai târziu au stabilit că problema pacientului a fost cauzată de o sângerare a creierului care nu are legătură cu celulele CAR-T.
 
Mulţi dintre copii au avut un efect secundar care este comun cu terapia CAR-T, o reacţie imună excesivă numită "sindromul de eliberare a citokinelor". Poate fi gravă, dar a fost uşoară în majoritatea cazurilor, au raportat cercetătorii.
 
Ei au concluzionat că terapia CAR-T a fost „fezabilă şi sigură în tratarea neuroblastomului cu risc ridicat”.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici