Tyrannosaurus Rex avea un simţ al mirosului foarte dezvoltat

Tyrannosaurus Rex avea simţul mirosului foarte dezvoltat, fapt care îi permitea să simtă prada de la mare distanţă şi care explică dominaţia lui asupra celorlalţi dinozauri, potrivit unui studiu publicat miercuri, în revista britanică Proceedings of the Royal Society.

2086 afișări
Imaginea articolului Tyrannosaurus Rex avea un simţ al mirosului foarte dezvoltat

Tyrannosaurus Rex avea un simţ al mirosului foarte dezvoltat (Imagine: Wikipedia)

Bulbii olfactivi reprezintă acea parte a creierului care este asociată cu simţul mirosului. În cazul speciei Tyrannosaurus Rex, cunoscută sub numele de T-Rex, bulbii olfactivi erau mai dezvoltaţi în raport cu mărimea corpului decât la celelalte specii de dinozauri, a explicat Darla Zelenitsky, coordonatoarea echipei de cercetători de la Universitatea din Calgary (Canada), autorii acestui studiu.

Specialiştii au ajuns la această concluzie în urma cercetării minuţioase a craniilor de T-Rex, animale care au trăit în cretacic, în urmă cu 65 de milioane de ani, şi a concavităţilor produse de bulbii olfactivi în acestea. Neavând la dispoziţie creiere, cercetătorii au fost obligaţi să se raporteze la spaţiul pe care organul îl ocupa în craniu.

Studiile precedente au demonstrat deja faptul că vederea lui T-Rex era mai bună decât cea a unui uliu şi că putea să alerge mai repede decât un om.

"Păsările şi mamiferele actuale, care se bazează pe simţul mirosului pentru a găsi carnea necesară hranei zilnice, au nişte bulbi olfactivi foarte bine dezvoltaţi", a explicat Zelenitsky. Aceste animale îşi vânează prada de obicei pe timpul nopţii şi pot să acopere o suprafaţă mare de vânare.

Prin analiza craniilor păsărilor primitive, cercetătorii au ajuns la concluzia că, în mod contrar faţă de teoriile general acceptate în prezent, simţul mirosului nu şi-a pierdut din importanţă, în raport cu vederea.

De exemplu, Archaeopteryx, care a început să zboare în perioada jurasicului, în urmă cu 150 de milioane de ani, avea un simţ al mirosului comparabil cu cel al dinozaurilor carnivori, având în plus avantajul unei vederi extrem de precise.

Păsările şi-au pierdut simţul mirosului puţin câte puţin, dar acesta a devenit nesemnificativ mult mai târziu decât se credea până recent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici