UE finanţează cu 680 milioane de euro proiectele a peste 300 de cercetători. Niciunul dintre ei nu este din România

Proiectele a peste 300 de cercetători din 24 de ţări europene, printre care nu se numără niciunul din România, vor primi granturi în valoare totală de 680 milioane de euro din partea Consiliului European pentru Cercetare (CEC).

441 afișări
Imaginea articolului UE finanţează cu 680 milioane de euro proiectele a peste 300 de cercetători. Niciunul dintre ei nu este din România

UE finanţează cu 680 milioane de euro proiectele a peste 300 de cercetători. Niciunul dintre ei nu este din România (Imagine: Shutterstock)

Potrivit Comisiei Europene (CE), finanţarea, în valoare de până la 2,5 milioane de euro per proiect, este acordată unui număr de "302 lideri consacraţi din domeniul cercetării din 24 de ţări diferite din întreaga Europă, în cadrul celui mai recent concurs vizând prestigioasele sale granturi pentru cercetători confirmaţi cunoscute sub numele de Advanced Grants".

Finanţarea, arată sursa citată, permite acestor oameni de ştiinţă să îşi urmeze cele mai inovatoare idei la frontierele cunoaşterii, împreună cu echipele lor.

În cadrul acestei iniţiative vor fi sprijinite financiar proiecte ale unor cercetători din Austria, Belgia, Elveţia, Cehia, Cipru, Germania, Danemarca, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Croaţia, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Slovenia şi Marea Britanie.

Cele mai multe proiecte finanţate provin din Elveţia, Germania, Franţa, Olanda şi Marea Britanie, potrivit listei cu cercetătorii selectaţi.

Printre proiectele ce beneficiază de finanţare se numără cel al unui om de ştiinţă din Franţa care va elabora, împreună cu echipa sa, noi modele care să explice anumite fenomene fizice, precum superconductivitatea. O echipă stabilită în Letonia va reuni informatica, fizica şi matematica pentru a evalua avantajele şi limitele dispozitivelor cuantice, iar un alt grant se duce la un cercetător din Italia, care va studia modul în care actorii economici îşi formează şi îşi schimbă convingerile cu privire la mediul lor şi la ceilalţi actori, prin adăugarea de caracteristici emoţionale şi psihologice la modele existente, potrivit CE.

"CEC continuă să identifice cei mai buni cercetători. Finanţarea CEC duce la realizarea unui număr tot mai mare de progrese şi descoperiri ştiinţifice, precum şi la apariţia mai multor lucrări în publicaţii ştiinţifice recunoscute. Promovarea cercetării de frontieră la cel mai înalt nivel este vitală pentru competitivitatea Europei, acesta fiind motivul pentru care am propus majorarea bugetului CEC în cadrul programului nostru «Orizont 2020»", a declarat comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn.

Potrivit CE, în cadrul acestui concurs privind granturile pentru cercetători confirmaţi, CEC a primit aproximativ 2.300 candidaturi, ceea ce reprezintă o creştere de 4,5% faţă de numărul din anul trecut.

Sursa citată mai precizează că 45% dintre propunerile selecţionate au fost în domeniul "Ştiinţe fizice şi inginerie", 37% - în "Ştiinţele vieţii", iar 18% - în domeniul "Ştiinţe sociale şi umaniste".

Beneficiarii granturilor au fost selecţionaţi pe baza unor evaluări inter pares realizate de 25 de comisii formate din oameni de ştiinţă de renume din întreaga lume.

Granturile pentru cercetătorii confirmaţi sunt atribuite unor cercetători de înalt nivel consacraţi, de orice naţionalitate sau vârstă, care sunt independenţi din punct de vedere ştiinţific şi care au rezultate de cercetare recente şi un profil ce îi identifică drept lideri în domeniul sau domeniile lor respective, potrivit Comisiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici