Un băiat în vârstă de 11 ani a descoperit un mamut într-o stare de conservare excepţională

Un băiat în vârstă de 11 ani a descoperit un mamut într-o stare de conservare excepţională, în timp ce se plimba cu fratele său, pe malul fluviului Enisei din Siberia.

520 afișări
Imaginea articolului Un băiat în vârstă de 11 ani a descoperit un mamut într-o stare de conservare excepţională

Un băiat în vârstă de 11 ani a descoperit un mamut într-o stare de conservare excepţională (Imagine: bbc.co.uk)

Anunţul a fost făcut vineri, de directorul Muzeului de Zoologie din Sankt Petersburg, un specialist în evoluţia acestor pahiderme dispărute în urmă cu câteva milenii.

Descoperirea a fost făcută în luna august, în apropiere de golful Enisei de pe ţărmul Oceanului Arctic, pe teritoriul Peninsulei Taimîr, unde cadavrul animalului a rămas conservat în pergelisol (un strat al solului, a cărui temperatură se menţine în permanenţă inferioară sau egală valorii de zero grade Celsius pentru o perioadă de cel puţin doi ani), a declarat Alexei Tikhonov, directorul Muzeului de Zoologie din Sankt Petersburg, care s-a deplasat la faţa locului.

"Un băiat în vârstă de 11 ani, Jenia (Evgheni, n.r.) Salinder, se plimba cu fratele lui pe malul drept al fluviului Enisei. A simţit un miros neplăcut, a văzut că din malul râului ieşea ceva în afară: erau picioarele mamutului. Era un loc descoperit, unde furtunile erodează albia fluviului, iar acest fapt a scos mamutul la suprafaţă. Jenia l-a anunţat pe tatăl lui, iar acesta l-a contactat imediat pe directorul staţiei polare, care a solicitat venirea la faţa locului a unei echipe de cercetători", a precizat Alexei Tikhonov.

"Am mers la faţa locului cu un specialist de la Comitetul Internaţional pentru mamuţi. Am găsit acolo un mamut destul de mare, care era aplecat pe partea dreaptă, la cinci metri deasupra nivelului mării. Scheletul este practic complet, iar inima se găseşte încă probabil întreagă în cutia toracică. Putem spune că acesta este mamutul secolului", a adăugat specialistul rus, care consideră că valoarea acestei descoperiri nu poate fi egalată, pentru un exemplar adult, decât de o descoperire precedentă ce datează din anul 1901. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici