Un compus al vinului roşu previne deteriorarea inimii

Rezveratrolul, un antioxidant care se găseşte din abundenţă în vinul roşu, poate încetini îmbătrânirea organismului şi preveni deteriorarea funcţiilor cardiovasculare, asociate înaintării în vârstă, potrivit unui studiu american publicat în Cell Metabolism.

73 afișări
Imaginea articolului Un compus al vinului roşu previne deteriorarea inimii

Un compus al vinului roşu previne deteriorarea inimii (Imagine: Mediafax Foto)

Studiul, realizat şi finanţat parţial de Institutul naţional american de geriatrie (NIA), a fost făcut după publicarea rezultatelor unor teste din 2006, care au demonstrat că rezveratrolul poate îmbunătăţi sănătatea şi prelungi viaţa în cazul cobailor care suferă de un exces de greutate.

Concluziile celui mai nou studiu confirmă rezultatele analizelor precedente, sugerând că rezveratrolul, o moleculă care se găseşte mai ales în struguri, imită, în cazul cobailor, anumite efecte ale reducerii numărului de calorii, metoda cea mai eficace descoperită până în prezent de a prelungi viaţa mamiferelor şi de a minimaliza efectele îmbătrânirii asupra organismului.

Cercetătorii de la NIA (National Institute on Aging) sunt de părere că rezveratrolul poate sta la baza unor tratamente împotriva efectelor îmbătrânirii, însă subliniază că studiul lor s-a bazat pe cobai şi nu pe oameni şi că mai sunt necesare alte teste clinice pentru a analiza mai în amănunt celebra moleculă.

Ei au comparat mai multe grupuri de cobai. Unul a primit hrană obişnuită, al doilea a avut o dietă bogată în calorii şi al treilea a primit hrană o dată la două zile. Câţiva cobai aleşi din fiecare grup au primit şi un supliment de rezveratrol, în doze variate.

Profesorul Richard Hodes, director al NIA, a indicat că efectele avute de rezveratrol asupra sănătăţii cobailor au fost notabile. Molecula a contribuit la încetinirea deteriorării funcţiilor vasculare, afectate de îmbătrânire şi de excesul de greutate, aşa cum l-au indicat mai mulţi parametri. Nivelul colesterolului total s-a redus net la cobaii de 22 de luni non-obezi după zece luni de tratament cu rezveratrol. În plus, artera aortă a cobailor de 18 luni, obezi sau cu greutate normală, funcţiona mult mai bine în cazul animalelor care au primit rezveratrol.

Printre celelalte efecte pozitive remarcate la cobaii care au primit rezveratrol se numără: o mai bună sănătate a oaselor, din punct de vedere al densităţii şi volumului, un mai bun echilibru şi coordonare motrică.

Însă cercetătorii nu au remarcat o prelungire notabilă a mediei de viaţă a cobailor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici