Un medicament folosit pentru tratarea cancerului poate ajuta şi la combaterea HIV

  • O nouă cercetare condusă de directorul Institutului Doherty, profesorul Sharon Lewin, a descoperit că un medicament utilizat pentru tratarea cancerului poate, de asemenea, să ajute la cobaterea HIV-ului, expunând virusul sistemului imunitar şi făcându-l mai susceptibil la atac.
  • Pembrolizumab a revoluţionat tratamentele împotriva cancerelor, inclusiv a melanomului, şi ar putea avea efecte benefice şi în cazul HIV.
1665 afișări
Imaginea articolului Un medicament folosit pentru tratarea cancerului poate ajuta şi la combaterea HIV

Un medicament folosit pentru tratarea cancerului poate ajuta şi la combaterea HIV

Capacitatea HIV de a se "ascunde" în celule, chiar şi în cazul persoanelor care urmează un tratament antiretroviral şi care au cantităţi nedetectabile de virus în sânge, reprezintă unul dintre obstacolele semnificative în calea găsirii unui tratament pentru această boală.

Deşi pacienţii cu HIV care urmează un tratament cu medicamente antiretrovirale nu au nicio şansă de a transmite virusul şi pot trăi o viaţă normală şi sănătoasă, virusul nu este niciodată eliminat complet din celulele lor, potrivit The Guardian.

Acest lucru se datorează faptului că un rezervor de HIV se "ascunde" într-o stare de hibernare în celulele sistemului imunitar. Pentru a distruge virusul, aceste celule au nevoie de asistenţă din partea celulelor T ucigaşe. Dar, deoarece aceste celule T nu pot detecta şi găsi HIV-ul ascuns, nu sunt în măsură să îl ucidă. 

Pembrolizumab, un medicament de imunoterapie administrat intravenos, blochează aceşti markeri de epuizare la pacienţii cu cancer, permiţând celulelor T ucigaşe să-şi recapete funcţia şi să lupte împotriva cancerului. Medicamentul anti-PD1 a revoluţionat tratamentele pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv melanomul.

Ce spun cercetătorii

O barieră în testarea tratamentului pentru pacienţii cu HIV a fost faptul că pembrolizumab poate duce la efecte secundare semnificative.

Între 5 şi 10% dintre oameni vor avea un eveniment advers din cauza pembrolizumabului", a declarat Lewin. „În contextul cancerului, acest lucru nu este o preocupare majoră, deoarece aveţi o boală care vă pune viaţa în pericol, dar în cazul HIV, situaţia este foarte diferită. Oamenii pot trăi acum o viaţă normală şi sănătoasă cu HIV, astfel încât orice intervenţie pentru vindecare trebuie să aibă o toxicitate foarte scăzută".
 
Dar Lewin şi echipa sa au reuşit să testeze pembrolizumab împotriva virusului, administrându-l la 32 de persoane care trăiesc cu HIV, dar care au şi cancer. Ei au descoperit că medicamentul avea într-adevăr proprietăţi anti-PD1 pentru HIV. Descoperirea lor a fost publicată joi în revista Science Translational Medicine.
 
Până în prezent, nu existau decât rapoarte de cazuri individuale care să demonstreze efectul anti-PD1, deoarece persoanele cu HIV care au nevoie de acest tratament pentru cancer sunt foarte rare. Şi, în timp ce alte tratamente au demonstrat că pot inversa latenţa HIV, anti-PD1 are potenţialul suplimentar de a stimula răspunsul imunitar.
 
Aşadar, este ca şi cum ai avea un medicament doi în unu", a spus Lewin.
 
Stuart Turville, profesor asociat şi virusolog în cadrul programului de imunovirologie şi patogeneză al Institutului Kirby de la Universitatea din NSW, a declarat că echipa lui Lewin este cunoscută pentru examinarea agenţilor de inversare a latenţei - "practic, compuşi care ar putea trezi virusul".
 
„Este normal ca sistemul nostru imunitar să se odihnească", a spus el, "ticăind până când corpul nostru vede ceva la care trebuie să răspundem. HIV profită de acest lucru. El intră în celulele care se odihnesc şi, astfel, stă acolo ani de zile. „Este important faptul că în acest studiu efectuat pe pacienţi bolnavi de cancer infectaţi cu HIV, au observat că virusul a fost trezit la administrarea inhibitorului PD1, folosind tehnici moleculare de ultimă generaţie dezvoltate pentru a analiza rezervorul HIV la o sensibilitate ridicată şi la [un] nivel granular”.
 
El consideră că studiul arată că ar putea exista "potenţialul ca acest tratament şi alte tratamente similare să dezvolte o cale spre o vindecare pragmatică a HIV".
 
La nivel global, 70% dintre oameni au acces la tratament, iar accesul pe viaţă la tratamentul antiretroviral nu este garantat pentru toată lumea şi reprezintă o adevărată provocare pentru lume", a spus Lewin. „Există 1,8 milioane de noi cazuri de infectare cu HIV în fiecare an, astfel că acest grup de persoane va creşte. De aceea, avem nevoie de un leac, dar şi de tratament”.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici