Un meteorit a spart acoperişul unei magazii din centrul oraşului Oslo

O familie din Norvegia a descoperit o bucată de meteorit care a trecut prin acoperişul magaziei aflate pe proprietatea lor din centrul oraşului Oslo, a anunţat, luni, presa norvegiană.

743 afișări
Imaginea articolului Un meteorit a spart acoperişul unei magazii din centrul oraşului Oslo

O bucată de meteorit a căzut pe o proprietate din centrul oraşului Oslo (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Spartă în urma impactului în două bucăţi, piatra, cu o greutate de 585 de grame, s-a desprins dintr-un meteorit observat pe cerul Norvegiei pe 1 martie, potrivit oamenilor de ştiinţă, şi a aterizat peste acoperişul acelei magazii din grădina familiei Thomassen, situată într-un cartier popular din capitala norvegiană.

Obiectul a fost identificat ca fiind o brecie, o piatră formată din diverse fragmente de roci, de către astrofizicianul Knut Joergen Roed Oedegaard şi soţia sa Anne Mette Sannes, pasionată de meteoriţi.

"Este o descoperire senzaţională. Pe de-o parte, pentru că se întâmplă extrem de rar ca o bucată de meteorit să treacă printr-un acoperiş şi pe de altă parte pentru că este vorba de o brecie, un conglomerat care este şi mai greu de găsit", a declarat Anne Mette Sannes.

Deplasându-se cu mare viteză, meteoriţii se sparg în mai multe bucăţi atunci când intră în atmofera terestră, dar se întâmplă foarte rar ca rămăşiţele lor să cadă în zone locuite, afirmă Serge Koutchmy, cercetător la Institutul de geofizică din Paris.

"Această familie a avut mult noroc", a declarat el. "Mai întâi, pentru că bucata de meteorit nu a provocat pagube mari, dar şi pentru faptul că ea reprezintă o mică avere".

Un gram dintr-un meteorit provenit de pe Marte poate să se vândă cu circa 5.000 de coroane (670 de euro), afirmă un geofizician citat pe site-ul tabloidului Verdens Gang.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici