Un nou test respirator poate detecta cancerul pulmonar

Cercetătorii israelieni au pus la punct un nou test respirator ce permite diagnosticarea cancerului pulmonar prin analiza aerului expirat, înainte ca tumorile să fie vizibile pe radiografiile medicale, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Nanotechnology, relatează lematin.ma.

94 afișări
Imaginea articolului Un nou test respirator poate detecta cancerul pulmonar

Un nou test respirator poate detecta cancerul pulmonar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noul dispozitiv foloseşte nanoparticule din aur ce permit detectarea unor concentraţii infime de compuşi organici volatili, prezenţi în cantităţi mai mari la persoanele suferind de cancer.

Medicii israelieni, coordonaţi de Hossam Haick de la Institutul de Tehnologie din Israel, au declarat că dispozitivul trebuie supus mai întâi unor teste clinice desfăşurate pe scară largă. Primele teste au detectat prezenţa cancerului pulmonar cu un procent de reuşită de 86%, au precizat oamenii de ştiinţă israelieni.

În zilele noastre, doar 15% din totalul cazurilor de cancer sunt descoperite înainte ca tumorile să înceapă să se răspândească în organism, detectarea lor într-un stadiu precoce crescând considerabil şansele de supravieţuire.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au efectuat testul respiratoriu cu ajutorul noului dispozitiv pe 56 de persoane sănătoase şi pe 40 de pacienţi suferind de cancer pulmonar.

Pentru a evita orice caz de contaminare, voluntarii au respirat în prealabil timp de cinci minute printr-un filtru care reţinea 99,99% din compuşii organici din aer.

Experţii au studiat apoi compuşii organici volatili prezenţi doar în respiraţia pacienţilor canceroşi, care puteau fi folosiţi pe post de biomarkeri pentru această afecţiune.

Treizeci şi trei de astfel de compuşi au apărut în cel puţin 83% din totalul pacienţilor canceroşi şi într-un procent mai mic la persoanele sănătoase.

Oamenii de ştiinţă au pus la punct un dispozitiv de captori chimici care folosesc nanoparticule din aur. Ei au manipulat aceşti captori chimici pentru a detecta anumiţi compuşi organici volatili consideraţi specifici pentru cancerul pulmonar, făcând astfel distincţia între respiraţia pacienţilor canceroşi şi cea a persoanelor sănătoase.

"Aceste rezultate sunt foarte promiţătoare pentru diagnosticarea rapidă, facilă şi puţin costisitoare a cancerului pulmonar", au declarat autorii studiului, considerând că noul dispozitiv va putea fi utilizat în viitor şi în cazul altor tipuri de cancer.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul pulmonar face aproximativ 1,3 milioane de victime în fiecare an pe plan mondial, reprezentând aproape 18% din totalul deceselor cauzate de cancer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici