Un nou test sangvin detectează cancerul cu şase ani înainte de formarea tumorilor

Un nou test sangvin, capabil să detecteze cancerul cu şase ani înainte de formarea tumorilor, a fost creat de cercetătorii britanici de la Universitatea Nottingham şi va fi disponibil pe piaţă anul viitor, informează dailymail.co.uk.

129 afișări
Imaginea articolului Un nou test sangvin detectează cancerul cu şase ani înainte de formarea tumorilor

Un nou test sangvin detectează cancerul cu şase ani înainte de formarea tumorilor (Imagine: Mediafax Foto)

Medicii oncologi de la Universitatea Nottingham au pus la punct un nou test sangvin capabil să detecteze în stadii timpurii cancerul pulmonar şi cel mamar - maladii care fac în Marea Britanie aproape 50.000 de victime în fiecare an.

Diagnosticarea cancerului în stadii timpurii, atunci când maladia poate fi tratată mult mai uşor, ar putea salva mii de vieţi şi i-ar putea scuti pe mulţi pacienţi de durerea şi stresul resimţite de-a lungul chimioterapiei.

În ciuda progresului tehnologiei şi al medicinei, cancerul afectează încă aproape 300.000 de britanici în fiecare an şi face peste 150.000 de victime anual.

Rata de succes în tratarea cancerului este deosebit de mică în Marea Britanie, în special pentru femeile britanice, care se confruntă cu un risc de deces considerabil mai mare comparativ cu pacientele din alte ţări vest-europene.

În multe cazuri, pacienţii nu prezintă simptome decât în stadii avansate ale cancerului, ceea ce înseamnă că această maladie este de obicei diagnosticată atunci când e deja prea târziu.

Tehnicile actuale de diagnoză, precum cele de radiografiere şi biopsiile, se concentrează asupra tumorilor deja existente. Noul test sangvin creat de cercetătorii britanici poate să detecteze anumiţi markeri cu mult timp înainte ca boala să cauzeze vătămări iremediabile în organism.

Testul Oncimmume este capabil să identifice acele semnale care indică prezenţa în sânge a cancerului în fază germinală. Aceste semnale, generate de sistemul imunitar, pot fi identificate cu până la şase ani înainte de declanşarea cancerului, iar acest lucru este posibil prin recoltarea a doar câtorva mililitri din sângele pacientului.

John Robertson, medicul britanic care a avut nevoie de peste 15 ani pentru a concepe acest test revoluţionar, a declarat: "Am început să înţelegem carcinogeneza într-un fel în care nu l-am cunoscut niciodată până acum - văzând ce tip de proteine se dezvoltă în mod greşit şi în ce fel sistemul nostru imunitar reacţionează".

Prezentarea oficială a noului test va avea loc în cadrul conferinţei anuale organizată de American Society of Clinical Oncology, săptămâna viitoare, la Chicago.

Testul este de două ori mai performant în detectarea cancerului pulmonar comparativ cu tomografiile şi la fel de performant în detectarea cancerului mamar în cazul tinerelor femei cu ajutorul mamografiilor.

Testul destinat diagnosticării cancerului pulmonar este deja utilizat în SUA şi va fi disponibil în Marea Britanie începând din prima jumătate a anului 2011, adresându-se în special fumătorilor şi celorlalţi pacienţi expuşi unui risc crescut de îmbolnăvire.

Pacienţii testaţi pozitiv vor fi atent monitorizaţi de către medicii lor, care îi vor trata imediat ce tumorile vor începe să se dezvolte.

Testul destinat diagnosticării cancerului mamar va fi disponibil pe piaţă începând din a doua jumătate a anului viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici