Un profesor american răstoarnă teoria referitoare la dispariţia dinozaurilor

Daniel Whitmire, profesor de matematică în cadrul Universităţii din Arkansas a publicat îm anul 1985, în revista Nature, o teorie conform căreia activitatea unei planete ipotetice ar putea fi responsabilă pentru dezastrul care a provocat dispariţia dinozaurilor, scrie Descoperă.

4847 afișări
Imaginea articolului Un profesor american răstoarnă teoria referitoare la dispariţia dinozaurilor

Un profesor american răstoarnă teoria referitoare la dispariţia dinozaurilor

Conform presupunerii făcute de cercetătorul american, obiectul cosmic, denumit "Planet X" orbitează în jurul Soarelui, la fel ca oricare corp ceresc aflat în interiorul Căii Lactee. Totodată, Whitmire susţine că o dată la 27 de milioane de ani, planeta trece prin Centura Kuiper (structură de materie ce înconjoară Sistemul Solar), dislocând comete, care, ulterior pot lovi Terra.

Specialistul îşi argumentează ipoteza pe faptul că există fosile descoperite în situri în care s-au găsit dovezi referitoare la declanşarea unei ploi de meteori pe Terra, în urmă cu circa 26-27 de milioane de ani. Din câte se pare, cometele nu numai că au produs dezastre pe Pământ, dar, pe parcurs ce s-au apropiat de Soare, obiectele cosmice au luat foc, producând diminuarea cantităţii de lumină propagate pe suprafaţa planetei noastre, potrivit Descoperă.

Astronomul american Mike Brown (Insitutul Tehnologic din California) este cel care, în acest moment, coordonează cele mai importante studii legate de demonstrarea existenţei obiectului cosmic cunoscut sub numele de Planet X sau Planet Nine. Expertul, împreună cu echipa sa de cercetare au putut demonstra faptul că cea de a noua planetă a Sistemului Solar realizează o orbită completă de circa 15.000 de ani şi nu de 27 de milioane de ani, aşa cum se credea până acum.

"De câţiva zeci de ani, Whitmire a speculat că în interiorul Căii Lactee se află o planetă care declanşează propagarea unor comete în jurul său. Chiar dacă teoria lui poate fi acceptată, sub o formă sau alta, ea nu are, însă, de a face cu obiectul cosmic cercetat de noi, deoarece acesta orbitează mult prea aproape de Soare pentru ca meteorii propulsaţi să ajungă pe Terra", a declarat Mike Brown.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici