Un regim bogat în grăsimi, benefic contra insuficienţei renale cauzate de diabet

Insuficienţa renală cauzată de diabet ar putea fi vindecată în circa opt săptămâni graţie unui regim strict, bogat în grăsimi şi sărac în glucide, potrivit unui studiu american realizat pe şoareci.

456 afișări
Imaginea articolului Un regim bogat în grăsimi, benefic contra insuficienţei renale cauzate de diabet

Un regim bogat în grăsimi, benefic contra insuficienţei renale cauzate de diabet (Imagine: Shutterstock)

Diabetul, care afectează 24 de milioane de americani, potrivit National Institutes of Health (NIH), poate să provoace leziuni renale importante. Rinichiul, a cărui funcţie principală este de a filtra sângele, poate fi astfel saturat din cauza unei concentraţii prea ridicate de zahăr, provocată de diabet.

Acest regim este adeseori propus în tratamentul administrat copiilor suferind de epilepsie. Dieta prescrie o alimentaţie bogată în grăsimi şi eliminarea tuturor surselor de glucide.

Corpul privat de zahăr apelează astfel la rezervele sale de grăsime pentru a genera energie şi eliberează presiunea exercitată asupra rinichilor.

Regimul prescris trebuie urmat sub supravegherea unui medic şi conţine preparate bogate în grăsimi precum salată cu multă maioneză, ouă jumări, omletă cu şuncă şi unt.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la spitalul Mount Sinai din New York au folosit şoareci care prezentau o predispoziţie genetică pentru diabet.

Şoarecii din primul grup au primit o alimentaţie obişnuită, constând în mare parte din glucide. Celălalt grup a fost supus unui regim în care grăsimile ocupă partea importantă din alimentaţie.

După opt săptămâni în care au urmat o astfel de dietă, insuficienţa renală prezentă la şoarecii din al doilea grup a fost eliminată, au declarat autorii acestui studiu, publicat în revista ştiinţifică PLoS One.

În opinia cercetătorilor americani, această dietă le permite diabeticilor să "îşi repornească" organismul şi să evite insuficenţa renală. Acest regim are, însă, şanse mici de a fi eficient pe termen lung.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici