Un robot injectabil ar putea realiza operaţii pe creier

Specialiştii australieni, inspiraţi de filmul SF "Călătorie fantastică" (1966), au conceput un robot cu diametrul de 250 de nanometri, reprezentând grosimea a două fire de păr, care ar putea să realizeze intervenţii chirurgicale pe creier.

37 afișări
Imaginea articolului Un robot injectabil ar putea realiza operaţii pe creier

Un robot injectabil ar putea realiza operaţii pe creier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am încercat să construim ceva care poate fi plasat în arterele umane, în special în acele locuri unde tehnologia tradiţională nu poate fi utilizată", a declarat James Friend, de la laboratorul de nanofizică din cadrul Universităţii Monash din Clayton (Australia), coautorul acestui studiu apărut în revista Journal of Micromechanics and Microengeneering.

Cea mai mare dificultate a cercetătorilor a fost inventarea, pentru un robot de această mărime, a unui motor suficient de puternic pentru a "circula împotriva curentului", în vasele sangvine.

Motorul robotului a fost botezat Proteus, în onoarea submarinului miniatural din filmul "Călătorie fantastică", la bordul căruia, medicii şi asistenta lor, interpretată de celebra Raquel Welsh, reduşi la o dimensiune microscopică, au pătruns în piciorul unui spion din Uniunea Sovietică pentru a-i distruge acestuia un cheag de sânge din creier.

Nanorobotul construit de cercetătorii australieni nu va putea fi "injectat în picior, căci traseul pe care l-ar urma pentru a ajunge la creier ar fi prea lung, dar el ar putea fi injectat la nivelul gâtului", a declarat Friend.

Sângele circulă cu o viteză de un metru pe secundă, în zona inimii, dar în apropierea creierului fluxurile sangvine au viteze mult mai reduse.

Pentru a fi siguri că minusculul dispozitiv nu se va bloca undeva prin organism, cercetătorii l-au fixat la capătul unui cateter. Dacă robotul va avea o pană de motor, el va fi extras cu ajutorul cateterului, care, însă, este un dispozitiv prea rigid pentru a putea fi manevrat cu uşurinţă în interiorul arterelor.

Cercetătorii vor începe în curând să controleze acest microdispozitiv de la distanţă, prin folosirea unor unde cu o putere de 2-3 waţi, echivalentul puterii dezvoltate de un telefon mobil obişnuit.

Pentru început, robotul va fi folosit strict pentru observare, "pentru că este operaţiunea cea mai simplă", au explicat cercetătorii. Ulterior, experţii vor încerca să îl folosească şi la alte tipuri de manevre medicale, precum "decupare şi răzuire", a explicat Friend.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici