Un tei secular din România, premiat la Bruxelles

Teiul din localitatea harghiteană Leliceni a câştigat concursul european "Arborele anului în Europa" şi a fost premiat, miercuri, la o ceremonie desfăşurată la sediul central al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) de la Bruxelles, informează MAE.

521 afișări
Imaginea articolului Un tei secular din România, premiat la Bruxelles

Un tei secular din România, premiat la Bruxelles

"Acest eveniment a avut loc în contextul seriei de evenimente dedicate Săptămânii Protecţiei Mediului de la Bruxelles, care se desfăşoară în perioada 24-27 mai. Premiul constă într-un trofeu realizat de un artist din Cehia. Teiul din Leliceni a fost desemnat, în luna martie a acestui an, Arborele European al Anului, după ce a primit cele mai multe voturi - peste 20.000 - în cadrul competiţiei European Tree of the Year, organizată de Fundaţia Cehă pentru Parteneriat de Mediu. Teiul din Leliceni a concurat cu platani din Ungaria şi Bulgaria şi stejari din Republica Cehă şi Slovacia", se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Scopul promovat al concursului a fost acela de a identifica "cel mai iubit arbore" din Europa şi de a atrage atenţia publicului larg asupra patrimoniului natural local şi a necesităţii protejării mediului. Vârsta şi aspectul nu sunt singurele detalii care au contat în concurs - legenda şi istoria arborelui au fost la fel de importante.

De asemenea, copacul a câştigat, în 2010, competiţia naţională Arborele Anului în România.

Teiul din Leliceni, jud. Harghita, are 500 de ani, măsoară 20 de metri înălţime şi are 390 centimetri circumferinţa trunchiului.

"Teiul a fost plantat în prima parte a anilor 1500. În memoria oamenilor locului, copacul a fost perceput dintotdeauna ca un arbore singuratic, care a străjuit biserica din localitate. De-a lungul secolelor, povestea teiului merge mână în mână cu destinul oamenilor şi cu istoria locului. A fost martorul invaziei tătarilor şi a altor evenimente importante, supravieţuind catastrofelor naturale care au marcat locul. Arborele este un important simbol al regiunii. În anul 1992 a fost declarat monument al naturii, conform Registrului monumentelor judeţului Harghita", menţionează MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici