Un test de rutină ar putea detecta persoanele cu risc ridicat de a dezvolta cancer de sânge

  • Un test de sânge de rutină ar putea fi capabil să detecteze pacienţii care prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer de sânge, potrivit unei noi cercetări.
  • Cancerul de sânge este al cincilea cel mai frecvent tip de cancer în Marea Britanie.
3607 afișări
Imaginea articolului Un test de rutină ar putea detecta persoanele cu risc ridicat de a dezvolta cancer de sânge

Un test de rutină ar putea detecta persoanele cu risc ridicat de a dezvolta cancer de sânge

Studiul, realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul Gustave Roussy din Franţa şi prezentat în cadrul celui de-al 34-lea Simpozion EORTC-NCI-AACR privind ţintele moleculare şi terapeutica cancerului din Barcelona, Spania, a arătat că probele de sânge ar putea fi folosite pentru a-i identifica pe cei care prezintă un risc mai mare.
 
Cele mai frecvente grupe de cancer al sângelui includ leucemia, limfomul şi mielomul, potrivit Independent.
 
În prezent, probele de sânge sunt utilizate pentru a identifica ADN liber de celule (cfDNA), care este cauzat de tumorile care elimină DNS în sânge.
 
Aceste probe pot permite medicilor să caracterizeze mai bine cancerul, să selecteze cea mai bună terapie şi să monitorizeze evoluţia bolii.
 
O afecţiune numită hematopoieză clonală (CH) este frecvent întâlnită în probele de sânge şi a deschis calea pentru şi mai multe posibilităţi de diagnosticare.
 
În mod normal, celulele stem hematopoietice creează alte celule sanguine din măduva osoasă.
 
Cu toate acestea, CH apare atunci când o celulă stem hematopoietică începe să creeze celule stem cu un model genetic diferit de cel al celulelor sanguine normale.
 
Celulele pot apoi să răspândească ADN în sânge, iar cercetările anterioare arată că există o şansă de 1% ca CH să evolueze în fiecare an spre cancer de sânge.
 
Prin urmare, oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă probele de sânge ar putea fi folosite pentru a identifica pacienţii care au dezvoltat un cancer al sângelui sau care sunt susceptibili de a face acest lucru.
 
Ei au analizat testele pentru sindromul mielodisplastic şi leucemia mieloidă acută.
 
Sindromul mielodisplastic este o afecţiune a sângelui care îşi are originea în măduva osoasă şi care poate evolua în leucemie mieloidă acută, un cancer al globulelor albe.
 
Cercetătorii au crezut că atunci când o probă de sânge relevă un CH cu risc ridicat, medicii ar trebui să studieze sângele pentru a identifica probabilitatea ca acesta să se transforme în cancer de sânge sau dacă s-a transformat deja în cancer de sânge.

Desfăşurarea studiului

Oamenii de ştiinţă au prelevat probe de sânge de la 1.416 pacienţi cu diverse tumori solide şi au descoperit că opt la sută dintre cei testaţi prezentau un risc mai mare de cancer de sânge.
 
„Am descoperit că 113 pacienţi, adică opt la sută, aveau cel puţin o mutaţie clonală de hematopoieză care ar putea fi considerată ca fiind de natură să îi plaseze la un risc mai mare de a dezvolta cancere de sânge în timpul vieţii", a declarat unul dintre cercetători, doctorul Marco Tagliamento. „Dintre aceşti pacienţi, 45 au fost trimişi la unitatea noastră de hematologie de către oncologul lor şi cinci au fost ulterior diagnosticaţi cu cancer de sânge: unul cu leucemie mielomonocitară, doi cu sindrom mielodisplazic şi doi cu trombocitopenie esenţială".
 
Tagliamento a adăugat că această detectare timpurie a cancerului de sânge ar putea preveni complicaţiile în timpul tratamentelor anticancerigene şi ar putea, de asemenea, "indica posibile căi de diagnosticare şi terapeutice pe care medicii să le ia în considerare pentru bolile hematologice".
 
Profesorul Ruth Plummer, de la Universitatea din Newcastle, a declarat: „Nu este o problemă: "Aceasta este o cercetare bine condusă care dezvăluie o faţetă suplimentară a informaţiilor obţinute prin biopsiile lichide”.
 
Cancerul sângelui este al cincilea cel mai frecvent cancer în Marea Britanie, cu aproximativ 41.000 de persoane diagnosticate cu această boală în fiecare an.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici