Urşii polari, koala şi panda încă sunt ameninţaţi cu dispariţia. 1 din 10 specii de animale ar putea dispărea până la finalul secolului 21

Dacă vom continua pe traiectoria actuală, încălzirea globală va duce la o cascadă de extincţii în masă de plante şi animale, iar civilizaţia umană ar putea fi grav afectată.

634 afișări
Imaginea articolului Urşii polari, koala şi panda încă sunt ameninţaţi cu dispariţia. 1 din 10 specii de animale ar putea dispărea până la finalul secolului 21

Sursa Foto - Hepta

3.000 de oameni de ştiinţă solicită guvernelor să ia măsuri pentru a opri distrugerea naturii în ultimele zile de negocieri la Cop15

Pământul ar putea pierde mai mult de o zecime din speciile de plante şi animale până la sfârşitul secolului dacă se menţine tendinţa actuală de poluare şi consum potrivit unui nou studiu.

Criza climatică va conduce la o cascadă accelerată de extincţii în următoarele decenii, pe măsură ce prădătorii îşi vor pierde prada, paraziţii îşi vor pierde gazdele, iar creşterea temperaturii va fractura lanţul trofic de pe Pământ, potrivit cercetătorilor, care avertizează asupra riscului de coextincţie într-un articol publicat în Science Advances.

De la broaşte la rechini, riscul de dispariţie a plantelor şi animalelor este monitorizat de obicei pe lista roşie a IUCN, unde oamenii de ştiinţă şi-au publicat analiza privind ameninţările la adresa a peste 150.388 de specii. Au constatat că peste 42.000 ar putea dispărea din cauza comportamentului uman, transmite The Guardian

Studiul a folosit un supercomputer pentru a modela un Pământ sintetic cu specii virtuale pentru a înţelege efectul pe care încălzirea globală  l-ar putea avea asupra vieţii.

Cercetătorii afirmă că 6% din plante şi animale vor dispărea până în 2050, ajungând la 13% până la sfârşitul secolului

În cel mai pesimist scenariu de încălzire globală, cercetătorii estimează că 27% din plante şi animale ar putea dispărea până în 2100.

"Am populat o lume virtuală de la zero şi am cartografiat soarta a mii de specii de pe glob", a declarat Giovanni Strona, coautor şi cercetător la Universitatea din Helsinki.

"Acest studiu este unic, deoarece ia în considerare şi efectul secundar asupra biodiversităţii, estimând efectul dispariţiei speciilor în reţelele alimentare locale dincolo de efectele directe", a declarat coautorul studiului, profesorul Corey Bradshaw de la Universitatea Flinders din Australia.

Urşii polari, panda şi koala de pe faţa planetei 

În februarie 2022, potrivit Guardian, urşii koala sunt pe lista speciilor pe cale de dispariţie după ce guvernele australiene nu reuşesc să-i oprească declinul populaţiei. Nu exista niciun plan de recuperare pentru marsupialul australian, deşi s-au depus eforturi de nouă ani. 

În 2021, China declară că ursul panda nu mai este pe cale de dispariţie, dar ameninţările persistă, transmite National Geographic

Urşii polari pierd  pierd până la 2 kg pe zi pe măsură ce criza climatică ia amploare, scrie Euronews. Urşii polari ar putea muri de foame până la finalul secolului. 

Potrivit statisticilor, mai sunt în viaţă aproximativ 20.000-25.000 de urşi polari, între 43.000 şi 100.000 de urşi koala  şi  1.864 de urşi panda. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici