Vara anului 2060 ar putea fi mortală în Sydney

Vara anului 2060 ar putea fi caniculară, poluată şi mortală în oraşul australian Sydney, cercetătorii considerând că acest fapt se datorează încălzirii globale şi smogului produs de transport şi incendii.

21 afișări
Imaginea articolului Vara anului 2060 ar putea fi mortală în Sydney

Vara anului 2060 ar putea fi mortală în Sydney (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Martin Cope, cercetător la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), a declarat, marţi, în cadrul conferinţei Greenhouse 2009, care are ca temă schimbările climatice majore, că se observă o creştere a temepraturilor pe timpul verii din cauza încălzirii globale, secetei şi smogului, ceea ce va duce, în Australia, la un haos în ceea ce priveşte modul de viaţă al locuitorilor.

Cele mai multe riscuri le prezintă numărul crescut de oameni în vârstă, dar şi persoanele care suferă de astm sau probleme cardiace.

"Vorbim despre triplarea numărului internărilor în spital din cauza problemelor respiratorii. Vor fi mult mai multe zile şi nopţi caniculare şi o populaţie îmbătrânită. Este cu siguranţă un lucru pe care vrem să îl plănuim înainte", a precizat Cope, adăugând că problemele nu ar fi atât de mari dacă locuitorii din Sydney ar avea un mod de viaţă şi o industrie bazate pe cantităţi reduse a consumului de carbon.

Echipa condusă de Cope în cadrul Diviziei de cercetări marine şi atmosferice CSIRO, a folosit modele pe computer pentru a genera previziuni meteorologice urbane pentru Sydney, pentru a putea testa efectele unei creşteri de temperatură de la 1 la 4 grade celsius faţă de mediile anuale maxime actuale. Astfel, conform rezultatelor, creşterea temperaturilor duce la creşterea stresului cauza de căldură în rândul oamenilor în vârstă, dar şi la intensificarea poluării aerului.

"Conform modelului, vorbim despre o creştere de 20% a numărului de zile cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius", a precizat cercetătorul, care a mai arătat că se estimează o dublare a numărului persoanelor cu vârste de peste 65 de ani până în 2060.

"Multe dintre emisiile (toxice, n.r.) sunt dependente de temperatură. Cu cât se încălzesc lucrurile, cu atât sunt emise din ce în ce mai multe gaze din lichide", a subliniat Cope.

"Paşii făcuţi pentru reducerea emisiilor de carbon vor fi benefici pentru reducerea poluării aerului", a conchis Cope.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici